Dziś propozycja super prosta i szybka.
Składniki :
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki gryczanej
- 500 ml maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sodki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- jagody , cukier, śmietana
Przygotowanie :
- Do maślanki dodać mąkę, sól, wbić jajka, sodkę i oliwę - dokładnie wyrobić mikserem, odczekać około 15 min
- Smażyć na gorącym tłuszczu dość grube placuszki o średnicy 14 cm
- Polać sosem jagodowym ze śmietaną i cukrem.
Placuszki smażyłam na dość wolnym ogniu, by mogły się dokładnie przesmażyć z obu stron.
Wyszło mi 11 sztuk :)
Przepis podpatrzyłam w książce "Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny " -F. Starzyńskiej i B. Jacórzyńskiego
Jakiej nabrałam ochoty na takie racuszki :) Może na kolację :)
OdpowiedzUsuńZ racji rozmiaru przypominają mi raczej naleśniki, na pewno muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńO Jezu... ale pyszności. Jutro goszczę moją siostrzenicę i zrobię jej takie właśnie racuszki. Dzięki Uleczko za pomysł, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjak widzę borówki to już wiem, że potrawa 100% pyszna :)
OdpowiedzUsuńMam słabość to takich placuszków, a jak już widzę jagody to zupełnie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńAż się oblizałam, pychotka! :D
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńi po co ja tu weszlam o tej porze? wygladaja bosko :)
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym, oj tak :)
OdpowiedzUsuńCudowne racuszki, mniam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Cudowne :>
OdpowiedzUsuńAle piękne ! Narobiłaś mi ochoty ;)
OdpowiedzUsuń