poniedziałek, 14 lipca 2014

Racuszki z sosem jagodowym


           Szaleństwa jagodowego ciąg dalszy i obiecuję, że tak szybko mi nie przejdzie.....:)
           Dziś propozycja super prosta i szybka.

Składniki :

  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki gryczanej 
  • 500 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sodki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia
  • jagody , cukier, śmietana


Przygotowanie :

  1. Do maślanki dodać mąkę, sól, wbić jajka, sodkę i oliwę - dokładnie wyrobić mikserem, odczekać około 15 min
  2. Smażyć na gorącym tłuszczu dość grube placuszki o średnicy 14 cm
  3. Polać sosem jagodowym ze śmietaną i cukrem.

Placuszki smażyłam na dość wolnym ogniu, by mogły się dokładnie przesmażyć z obu stron.
Wyszło mi 11 sztuk :)
Przepis podpatrzyłam w książce "Owoce dziko rosnące w żywieniu rodziny " -F. Starzyńskiej i B. Jacórzyńskiego

13 komentarzy:

  1. Jakiej nabrałam ochoty na takie racuszki :) Może na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z racji rozmiaru przypominają mi raczej naleśniki, na pewno muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O Jezu... ale pyszności. Jutro goszczę moją siostrzenicę i zrobię jej takie właśnie racuszki. Dzięki Uleczko za pomysł, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. jak widzę borówki to już wiem, że potrawa 100% pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam słabość to takich placuszków, a jak już widzę jagody to zupełnie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aż się oblizałam, pychotka! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. zjadłabym takie na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. i po co ja tu weszlam o tej porze? wygladaja bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne racuszki, mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne ! Narobiłaś mi ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...