niedziela, 2 sierpnia 2015

Miruna w zielonej panierce na ryżu


 Bardzo podobny przepis zgłosiłam na konkurs Intermarche. Proszę zapoznajcie się z tamtą i tą propozycją .



Składniki :

  • około 20-30 dag ryby, u mnie miruna
  • 6 dag świeżego szpinaku, kilka gałązek mięty
  • jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • sok z cytryny -
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
  • ugotowany ryż, czerwona papryka do ozdoby


Przygotowanie :

  1. Rozmrożoną rybę, pokroić na dzwonka, posypać pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić na 5-10 min
  2. Do szpinaku i listków mięty, dodać jajko, mąkę, odrobinę soli i około łyżki soku z cytryny- wszystko zblendować
  3. Na gorącym tłuszczu smażyć z obu stron kawałki ryby zanurzone wpierw w szpinakowo-miętowej panierce
  4. Osączyć na papierowym ręczniku 
  5. Zrobić sałatkę, u mnie z pomidorów i arbuza (polałam sosem miętowym )

Na sos miętowy :
Kilka gałązek mięty, sok z cytryny, miód i oliwa- wszystko wymieszać. Polać tym sałatkę.
Rybę podałam na ryżu i polałam sosem chrzanowym ze świeżo startego chrzanu.
Więcej szczegółów pod banerkiem w prawym górnym rogu :)




24 komentarze:

  1. Świetny pomysł na pyszną rybkę, a jak ładnie ją podałaś :-) bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ryba w tym wykonaniu bardzo zachęca,ładnie podane i te kolory;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zagłosowałam na poprzedni przepis z miruną, bo faktycznie zrobiłam ją i była pyszna, pachnąca miętą! Ten przepis też wypróbuję. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzeno, Naturalne metody i moje scrapowisko - dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń
  4. Mniam, pyszności! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. o! widzę, że i u Ciebie lawendowe akcenty :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niczym jakaś królowa na puchowych kołdrach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beato, Izabelo i Elu - dziękuję za zaglądanie do mnie i pewnie za oddane głosy...

      Usuń
  7. Jest wspaniała, więc głosuję na nią ustawicznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz ktoś wykorzystał przepis i uważa, ze ryba jest smaczna, dzięki Basiu za wsparcie, pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Panierka ze szpinaku, to przecież genialne :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. To danie wygląda bardzo apetycznie!
    miłego tygodnia

    OdpowiedzUsuń
  10. Zagłosowane :) Bardzo ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za oddanie głosu, pozdrawiam i miłego dnia życzę :)

      Usuń
  11. Bardzo dziękuje za odwiedziny i miłe słowa...Są dla mnie prawdziwym motorem do nowych pomysłów. Wiele lat moją jedna z pasji była kuchnia ....Teraz trochę się to zmieniło....Obejrzałam twoje dzieła i jestem zachwycona ....Pyszności ...Przypomniałam siebie z przed lat....Pozdrawiam ciepło...

    OdpowiedzUsuń
  12. ciekawy sposób na rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Miruna wygląda wspaniale. Mniam! Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie! :) :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda fantastycznie i ta piękna zieleń :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pięknie wygląda. Muszę koniecznie tak przygotować mirunę.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo smaczna ryba. Dawno jej nie jadłam. Podałaś tak ładnie. Ślinka leci na sam widok. Dlatego też oddałam mój głos na Twoje danie z miruną :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pięknie wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie. Zagłosowałam. Życzę wygranej:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda cudnie, wyobrażam sobie smak, zagłosowałam z chęcią. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Głos oddany, pozdrawiam i dziekuję za cudne przepisy Uleńko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...