środa, 16 września 2015

Pulpety z indyka z pieczarkami


Składniki :

  • 50-70 dag fileta z indyka
  • 2 małe jajka
  • kasza manna lub bułka tarta
  • około 8 średnich pieczarek
  • mała cebula
  • sól, pieprz czarny mielony, kilka kropel maggi


Przygotowanie :
  1. Do zmielonego mięsa dodałam drobno pokrojone pieczarki i cebulę, jajka, kaszę, sól, pieprz mielony i maggi, dokładnie połączyłam składniki i pozostawiłam mięso na chwilę by smaki się połączyły
  2. Moje mięso było dość luźne, dlatego nabierałam je dużą łyżką, przekładałam ostrożnie na mokrą dłoń i po lekkim zaokrągleniu kształtów wrzucałam na wrzącą wodę
  3. Do wody dołożyłam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól
  4. Gotowałam około 5 min.
Do takich pulpetów można zrobić szybki sos pomidorowy.


18 komentarzy:

  1. Uwielbiam!
    Pysznie wyglądają.
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój syn gdy był mały mówił....mama zrób bombki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam mięsa z indyka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie pulpety, właśnie z sosem pomidorowym...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuję tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszna propozycja:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. No to zamawiam u żony według Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają smakowicie. Na pewno wykorzystam przepis:):):):)

    OdpowiedzUsuń
  9. pulpecikami nigdy nie pogardzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pulpetów jadłem dużo w trakcie mojej diety. Pycha! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zamiast maggi dodawaj liście świeżego lubczyku. Ten sam smak, a ile zdrowiej :-) Ja mam jedną doniczkę na parapecie i starcza na okrągły rok :D

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...