poniedziałek, 14 września 2015

Marokański sos pomidorowy




Składniki :

  • 2 kg pomidorów
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 4 papryczki chili
  • 10 ząbków czosnku
  • około 5 cm świeżego imbiru
  • sól, cukier brązowy
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek


Przygotowanie :

  1. Pomidory obrać ze skóry i pokroić je dość drobno, papryki również 
  2. Imbir obrać i na mniejsze kawałki
  3. Obraną cebulę i czosnek pokroić w kostkę
  4. Wszystko oprócz pomidorów wrzucić do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę wlewając pół szklanki oliwy
  5. Przełożyć do dużego rondla i dusić około pół godziny, następnie dodać pomidory, cukier, pieprz, sól do smaku, zamieszać i dusić na niewielkim ogniu przez około 2 godziny, ja gotowałam krócej, ale często mieszałam
  6. Wlałam wrzący przecier do słoików i pasteryzowałam około 5 min.



Oryginalny przepis z :


Sos jest naprawdę ostry, ale lubię takie mieć, by ewentualnie wykorzystać je jako bazę do innych sosów :)

16 komentarzy:

  1. Na zimę idealny. Bardzo lubię takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. żaden kupny nie dorówna takiemu domowemu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się :) Lubię połączenia pomidorów z ostrymi przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy najlepszy! :) Fajny dodatek imbiru! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis, na zimę idealny...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. łał jakie piękne dekoracje słoików :) cudne

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo jaki fajny pomysł na dodanie imbiru :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi być przepyszny!
    udanego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie też dzisiaj przetwory z pomidora. Takiego przepisu nie znam, ale chętnie poznam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja na zimę robię tylko czyściutkie pomidory, ale do podstawowej pulpy można dodać zaproponowane przez Ciebie dodatki i taki pyszny sosik jest w zasięgu ręki!

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudownie rozgrzewający musi być :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...