środa, 2 września 2015

Puszyste placuszki


Składniki :

  • 1 i 1/2 szklanki mąki /25 dag/
  • 15 g drożdży
  • szklanka tłustego mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • olej do smażenia


Przygotowanie :
  1. Mleko podgrzać ( ale nie gotować), wlać je do dużej miski, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i kilka łyżek mąki - z tej która jest już odmierzona
  2. Całość wymieszać , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia- na około 20 min
  3. Gdy zaczyn ruszy, oddzielić żółtka od białek, białka ubić wsypując pozostałe 3 łyżki cukru oraz dodawać po żółtku - ubijać, dodać do wyrośniętego rozczynu
  4. Masło stopić- wystudzić
  5. Pozostałą mąkę przesiać do powstałej masy, wlać letnie masło- mieszać drewnianą łyżką, aż powstaną pęcherzyki powietrza- ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dodać ciut mleka. Ciasto odstawić na około 30 min. do wyrośnięcia
  6. Dużą ilość oleju mocno podgrzać na patelni, nakładać głęboką łyżką porcje ciasta, smażyć z obu stron na rumiano
  7. Placuszki odsączyć na papierze.

Z tej ilości składników  usmażyłam 10 pysznych placuszków.


Przepis z "Moje gotowanie" VI-VIII 2008   nr 1/2008

23 komentarze:

  1. Toż to nie placuszki ale wielgaśne plaki :) i w dodatku bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka:) Ja dodaję jeszcze najczęściej starte jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszne placuszki, uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne śniadanie, mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie puszyste placuszki, nawet wczoraj miałam...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. To moje śniadanie z dzieciństwa. Byłam niejadkiem i tylko one mi smakowały. Mogłam jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smak dzieciństwa! Najbardziej lubie zajadać z jogurtem :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności.
    Uwielbiam wszelakie placuszki.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń
  9. Te właśnie placuszki piekła nam babcia, już spisuję przepis, bo pamiętam, że były przepyszne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. I juz wrzucilam do moich przepisów...mniam...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne! I do tego domowy dżem malinowy, no po prostu idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie apetyczne :)) Porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co do radia - lubię słuchać jakichś ciekawych audycji ;) Albo wywiadów ;)

    Placuszki tego typu jadłam kilka razy i zawsze jem je z dżemem ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Często robię takie placuszki, zazwyczaj do ciasta dodaję owoce - pokrojone jabłuszka, śliwki, jagody itp. Ostatnio dodałam jeżyny, smakowały wyśmienicie. Przesyłam serdeczności.

    OdpowiedzUsuń
  15. jakoś nie wychodzą mi takie smażone placuszki czy naleśniki...

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Ja robię podobne - tylko że pancakes'y. Mniam! Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. z podanego przepisu ile placuszkow wyjdzie?
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...