czwartek, 15 października 2015

Dynia z gorczycą w winnym occie


Składniki :

  • 90 dag obranej świeżej dyni
  • 1,5 szklanki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek chrzanu
  • 1 cebula
  • 3 łyżki gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • skórka z cytryny
  • koper, łyżka soli

Przygotowanie ;
  1. Dynie pokroić na 2 cm kawałki, oprószyć solą i pozostawić na noc
  2. Wodę zagotować z octem, cukrem i miodem i wkładać partiami osączoną dynię do zalewy , gotować 3 min, a następnie wyjmować łyżką cedzakową, osączyć i ostudzić
  3. Chrzan i cebulę obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki i wraz z kawałkami dyni rozłożyć do słoików
  4. Na wierzchu położyć liść laurowy, gorczycę, koper oraz skórkę z cytryny i zalać gorącą zalewą, zakryć czystym dekielkiem
  5. Następnego dnia słoik otworzyć i ostrożnie zlać roztwór ze słoja, zagotować, ostudzić i wlać ponownie do każdego słoja
  6. Szczelnie zamknąć.

Podawać do mięs, drobiu, pasztetów. Można używać do sałatek.
Przepis znalazłam w magazynie dla smakoszy Kuchnia, nr 2/2000
Dynię wg tego przepisu robiłam po raz pierwszy, dlatego nie wiem jak smakuje. Przepis jest więc dla odważnych :) Słoiczek z dynia otworzę za jakiś czas i wtedy podzielę się wrażeniami smakowymi.
Aha, zapomniałam napisać, że po zlaniu  płynu ze słoika i ponownym jej zagotowaniu trochę brakło mi tej zalewy. Dlatego jeśli dnia poprzedniego został jej nadmiar to absolutnie nie wylewać, a pozostawić do dnia następnego, na pewno się przyda :)

Słoik z dynią otworzony :) Jak dla mnie ma trochę smak przetworu kiszonego. Pewnie ze względu na koper i chrzan. Zastanawiam się czy bez tych dodatków byłby bardziej podobny do tego co robiłam kiedyś i bardzo mi smakował. Ale te kilka słoików z dynią jakie zrobiłam eksperymentalnie na pewno się nie zmarnują.

Polecam zatem ten przepis na dynie, już sprawdzony, pyszny :)

20 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis ;-) tak dunk jeszcze nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ocet winny? To brzmi ciekawie, bo przyznam, że za zaprawami z octem spirytusowym nie przepadam. Wczoraj zamroziłam pokrojoną dynię z własnego ogródka więc jest materiał ;-). Poczekam tylko na opinię co do smaku i czy ocet jest mocno wyczuwalny :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dynie zrobiłam kilka dni temu, więc jeszcze jej nie próbowałam. A co do Twojej dyni to raczej się nie nadaje, a to dlatego, że po rozmrożeniu będzie "pacia" to powinna być dynia świeża, pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Nie robiłam, może spróbuję tego przepisu...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przetwory wyglądają na smakowite, a zdjęcia są bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przetwory nabierają mocy, więc nie wiem czy wg tego przepisu dynia będzie smaczna. A zdjęcia ? jeśli się podobają to bardzo się cieszę i pozdrawiam Tojav serdecznie :)

      Usuń
  5. kurczę! ależ zaskakujący przetwór.. tak jeszcze nigdy nie próbowałam zachować dynię na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyglądają te dyniowe zapasy!
    Moja babcia robiła dynię bardzo podobnie, ja zamykam ją raczej w słodkim, imbirowym syropie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają dyniowe przetwory:)
    ściskam

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, świetny pomysł na wykorzystanie dyni i zatrzymanie jej na dłużej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Poczekam , aż otworzysz słoiczek. Z dyni nigdy nie robiłam przetworów. Pozdrawiam ciepło .

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda! Moja babcia robiła dynię w zalewie octowej ale nigdy jako dziecko nie przepadałam za tą marynatą, Twoja wygląda smakowicie a z dodatkiem miodu czuję, że może być pysznie! Pozdrawiam i czekam na relację, chyba że sama sobie przygotuję :). Dora

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna propozycja i jak pieknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Tylko winny ocet, innego nie uznaję. Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ ładnie i smakowicie wygląda. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy przepis na dynię w słoiku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...