czwartek, 3 grudnia 2015

Chleb bez zagniatania


Ten chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :)


Składniki :


  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 i 1/3 szklanki wody
  • pół łyżeczki drożdży instant lub około 8 g świeżych
  • 2 garście ziaren słonecznika


Przygotowanie :
  1. Mąkę, sól, drożdże i ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą
  2. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia
  3. Na drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej mąką i zostawiamy na następne 2 godz.
  4. Wyrośnięty bochenek przekładamy ostrożnie do oprószonej mąką foremki i do nagrzanego piekarnika do 240*C, przykrywamy pokrywką na 25 min.
  5. Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min.
Świetny ze smalcem :)

.przepis stąd

W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam.
Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników.

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubię chleby, które nie wymagają żmudnego ugniatania i takie właśnie przeważnie robię. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo niezastąpione... Wygląda cudnie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry przepis...zapisuję...i pozdrawiam, miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale wygląda ten chlebek:) Wspaniały na sniadanie:)
    ściskam i miłego dnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  5. mam zamiar robić ten chleb w weekend :) ostatnio jest bardzo modny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ma chrupiącą skórkę, aż mi się zachciało zjeść taką pajdę ze smalcem :)
    Pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis w sam raz dla mnie. W weekend go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja bym zrobiła w wersji bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyjemnie jest czytać przepisy, które są takie proste w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek prezentuje się bardzo smakowicie, a przepis prosty i w sam raz dla zapracowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Rzeczywiście, taki chleb najlepiej smakuje ze smalcem własnej roboty.

    OdpowiedzUsuń
  12. Też piekę chlebek i dlatego zainteresował mnie Twój przepis.
    Czy drożdże instant można zastąpić normalnymi? 3 dkg to dużo?
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie jest zamiennie 8 g świeżych, ja dałam pół łyżeczki instant.

      Usuń
  13. To przepis godny nazwy Twojego bloga!

    OdpowiedzUsuń
  14. Urszulo, bardzo dziękuję za odpowiedź. Kolejny chlebek będzie wg. Twojego przepisu.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...