Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak.
Składniki :
- podwójna pierś z kurczaka
- brzoskwinie z puszki
- musztarda
- olej do smażenia
- jajko, bułka tarta
- żurawina
Składniki na sos :
- około 10 -20 dag suszonej żurawiny
- 2 łyżki miodu
- szczypta mielonego imbiru
- płaska łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie sosu :
- Umytą żurawinę zagotować w małej ilości wody, wyjąć kilka ugotowanych owoców i pozostawić na później
- Resztę gotować z miodem, octem i imbirem do momentu zredukowania płynu
- Po przestudzeniu owoców blanszować je na sos.
Przygotowanie :
- Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem
- Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką )
- Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej
- Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
- Podawać z sosem.
Czas przygotowania około 40-50 min.
Porcja dla 3 osób.
Porcja dla 3 osób.
Smakowite danie.
OdpowiedzUsuńLubię mięsa z owocami.
Najlepsze życzenia noworoczne!
Na pewno je zrobię, bo wyglądają nie tylko pysznie, ale i efektownie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe roladki !! Wyglądają apetycznie i efektownie !!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam życząc wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !
Wygląda obiecująco. Jeśli chodzi o mnie, pominąłbym brzoskwinię.
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie!!!
OdpowiedzUsuńuścisków moc przesyłam
Świetny pomysł na fajne, smaczne mięsko. Drób bardzo lubimy
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka więc i te roladki mi pasują, zrobię , fajny przepis...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńroladki wyglądają bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPychota. Uwielbiam kurczaka w takiej postaci.
OdpowiedzUsuńO! I to jest pomysł na niedzielny obiad, pozdrawiam Uleńko :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł! Połączenie owoców z kurczakiem... trzeba wypróbować! Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł i wygląd roladek :)
OdpowiedzUsuńJa lubię na maśle, z oleju nie ma tego smaku, ale to już kwestia gustu :) Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu kurczaka jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie.
OdpowiedzUsuńroladki prezentują się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie roladki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam roladki z kurczaka, ale jeszcze nie jadłam ich z takimi dodatkami. Ciekawy pomysł;)
OdpowiedzUsuńOstatnio polubiłam takie połączenia: mięso i owoce. Bardzo smaczne i pomysłowe :)))
OdpowiedzUsuńTakiego przepisu właśnie szukałam!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
super przepis!! pyszny sposób na mięso :) Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie faszerowałam roladek takim nadzieniem, świetny pomysł :) Na pewno są pyszne i z przyjemnością wypróbuję, uwielbiam dodatek owoców do mięsa :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam noworocznie <3
Pyszne mięsko, bardzo smakowicie przyrządzone :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne i mega apetyczne :)
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda fantastycznie :) pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Takie roladki muszą być przepyszne! :D
OdpowiedzUsuń