sobota, 2 stycznia 2016

Roladki z fileta z kurczaka z brzoskwinią i żurawiną


Filet z kurczaka w takiej wersji jest nie tylko smaczny, ale i wygląda efektownie.
Dodatek żurawiny daje mięsu ciekawy smak.

Składniki :

  • podwójna pierś z kurczaka
  • brzoskwinie z puszki
  • musztarda
  • olej do smażenia
  • jajko, bułka tarta
  • żurawina


Składniki na sos :
  • około 10 -20 dag suszonej żurawiny
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta mielonego imbiru
  • płaska łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie sosu :
  1. Umytą żurawinę zagotować w małej ilości wody, wyjąć kilka ugotowanych owoców i pozostawić na później
  2. Resztę gotować z miodem, octem i imbirem do momentu zredukowania płynu
  3. Po przestudzeniu owoców blanszować je na sos.

Przygotowanie :
  1. Filet z kurczaka przekroić na cienkie płaty, lekko rozbić i posypać pieprzem
  2. Każdy płat posmarować lekko musztardą, ułożyć na nim kilka ugotowanych, odłożonych owoców żurawiny oraz pokrojony kawałek brzoskwini, mięso zrolować ( można pomóc sobie spinając je wykałaczką )
  3. Każdą roladkę zanurzyć w roztrzepanym jajku, potem bułce tartej
  4. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor
  5. Podawać z sosem.
Czas przygotowania około 40-50 min.
Porcja dla 3 osób.

26 komentarzy:

  1. Smakowite danie.
    Lubię mięsa z owocami.
    Najlepsze życzenia noworoczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno je zrobię, bo wyglądają nie tylko pysznie, ale i efektownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe roladki !! Wyglądają apetycznie i efektownie !!
    Pozdrawiam życząc wszystkiego najlepszego w Nowym Roku !

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obiecująco. Jeśli chodzi o mnie, pominąłbym brzoskwinię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie!!!
    uścisków moc przesyłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na fajne, smaczne mięsko. Drób bardzo lubimy

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kurczaka więc i te roladki mi pasują, zrobię , fajny przepis...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  8. roladki wyglądają bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota. Uwielbiam kurczaka w takiej postaci.

    OdpowiedzUsuń
  10. O! I to jest pomysł na niedzielny obiad, pozdrawiam Uleńko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł! Połączenie owoców z kurczakiem... trzeba wypróbować! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się pomysł i wygląd roladek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja lubię na maśle, z oleju nie ma tego smaku, ale to już kwestia gustu :) Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. W takim wydaniu kurczaka jeszcze nie jadłam. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  15. roladki prezentują się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam roladki z kurczaka, ale jeszcze nie jadłam ich z takimi dodatkami. Ciekawy pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio polubiłam takie połączenia: mięso i owoce. Bardzo smaczne i pomysłowe :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Takiego przepisu właśnie szukałam!
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  20. super przepis!! pyszny sposób na mięso :) Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jeszcze nigdy nie faszerowałam roladek takim nadzieniem, świetny pomysł :) Na pewno są pyszne i z przyjemnością wypróbuję, uwielbiam dodatek owoców do mięsa :)
    Pozdrawiam noworocznie <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszne mięsko, bardzo smakowicie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Fantastyczne i mega apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Brzmi i wygląda fantastycznie :) pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie roladki muszą być przepyszne! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...