Składniki :
- 1 litr wody
- 5 dag świeżych drożdży
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka oleju
- 1 kg mąki mąki pszennej typ 650
- ewentualnie ziarna, wtedy odjąć tyle mąki co damy ziaren, ja dodałam łyżkę ziaren czarnuszki do ciasta i łyżeczką ziaren posypałam go z wierzchu.
Przygotowanie ;
- Do letniej wody dodać drożdże, sól i olej - wymieszać
- Do odmierzonej mąki wlewać stopniowo wodę z dodatkami i wyrabiać drewnianą łyżką
- Ciasto jest na tyle rzadkie, że w ostatnim momencie wyrobiłam je robotem ręcznym z hakami
- Pozostawiłam je w cieple na pół godziny, podrosło
- Przełożyłam do wysmarowanej szklanej foremki i wstawiałam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez 1 godz. w temp. 220*C
- Po tym czasie wyjęłam, studziłam chleb na kratce do dnia następnego.
Moje uwagi :
Chleb piekłam w okrągłym naczyniu o średnicy 24 cm.
Wydaje się, że lepsza byłaby foremka podłużna.
Do upieczenia tego bochenka użyłam połowę składników.
A z podanej ilości wychodzą dwa bochenki ; takie w długiej i średniej keksówce.
Foremka powinna być dobrze wysmarowana tłuszczem lub wyłożona papierem do pieczenia by nie było problemów z wyjęciem upieczonego chleba :)
Przepis dostałam od Moniki.
Ten chleb powinien udać się każdemu :)
Po upieczeniu najlepiej smakuje przez dwa kolejne dni.
Wspaniały chlebuś :-)
OdpowiedzUsuńJaki on będzie ogromny, z całego kilograma :o
OdpowiedzUsuńDlatego zrobić 2, albo jeden z połowy składników, tak jak zrobiłam to ja. Ale lepiej upiecz w długiej foremce, pozdrawiam :)
UsuńNarobiłaś mi smaku, muszę go upiec!
OdpowiedzUsuńUleńko - ja kupiłam na święta w Intermarche mąkę pszenna żytnia typ 720 jest ta z żyta - tam jest przeps ale do maszynk a ja tylko piekarnik elektrykczny mam - czy wyjdzie coś z tego oraz co mam dodać bo tam pisze że trzeba dać zakwas - co mam zrobić by chlebek wyszedł ? - W Nowym 2016 Roku życzę ci kochana – dużo zdrówka, pomyślnosci oraz nieustającej weny twórczej – buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńMario, polecam Ci blog Danusi : http://dancia.bloog.pl/?smoybbtticaid=616423
UsuńOna ma wiele przepisów na chlebki, na pewno znajdziesz coś dla siebie, pozdrawiam i ja serdecznie. Wszystkiego dobrego na cały Nowy Rok :)
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Nie piekę pszennego chleba ale wypróbuję z pół porcji.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ależ wygląda smakowicie. Mniam.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Przepis zapisuję:)
OdpowiedzUsuńmoc uścisków
Wygląda apetycznie, ale czy faktycznie smakuje jak chleb??? Pozdrawiam Ciebie Uleńko :)
OdpowiedzUsuńOlimpio, piekłam bardziej chlebowe chleby, ale dla tych którzy nie mają "smykałki" do chlebów ten przepis jest najłatwiejszy, i ja też Ciebie pozdrawiam :)
UsuńDla tych, którzy nie mają smykałki - czyli w sam raz dla mnie... Dzieki :)
UsuńOj pyszne są takie domowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńChleb domowej roboty jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek, przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńbochen wyrósł rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio dwukrotnie piekłam chleb orkiszowy, bardzo mi posmakował:)
OdpowiedzUsuńKochamy chlebki domowej roboty!!!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, musi być pyszny
OdpowiedzUsuńPiękny chleb. Zapachniało prawdziwym domem :)
OdpowiedzUsuńWart wypróbowania. Pozdrawiam !!!
OdpowiedzUsuńFaktycznie - prosty i smaczny. Aż chciałbym taki upiec. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPychotki :D
OdpowiedzUsuńPolecam stronę na której można w konkursie wygrać doładowanie.
darmowe doładowania
darmowe doładowanie
darmowe doładowania orange