To ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos...
Składniki :
- 125 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 - 3 jabłka
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
Przygotowanie :
- Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej
- Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)
- W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków
- Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
- Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia
- Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
- Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze
- Piec w temperaturze 160 ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić
Ponadto na lukier : ( nie robiłam tego, a posypałam jedynie pudrem)
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Smacznego :-).
Na Święta upiekłam w prodiżu z półtorej porcji składników.
Też wygląda świetnie :)
Piekłam w prodiżu z kominem w środku.
Inspiracja stądNa Święta upiekłam w prodiżu z półtorej porcji składników.
Też wygląda świetnie :)
Wygląda pysznie, ciekawe połączenie smaków wróży przyjemność dla podniebienia. Wesołych Świat :) pozdrawiamy serdecznie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, nigdy jeszcze nie robiłam ciast z mlekiem kokosowym :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis!!!
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH ŚWIĄT :)))
Pyszności u Ciebie...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale.
Wesołego Alleluja:)
Bardzo fajne i apetyczne ciasto :-) Urszulko życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)
OdpowiedzUsuńProste a jak pyszne, super
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda...musi być pyszne...zrobię po świętach:): Cudownie spędzonych świąt życzę:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! Aż ślinka cieknie:D Kochana zdrowych, radosnych Świąt dla Ciebie i bliskich:)
OdpowiedzUsuńKokos i jabłka bardzo się lubią - smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków. W życiu w prodiżu nie piekłam, a chętnie bym spróbowała. Niestety prodiż widziałam ostatnio ponad 30 lat temu:) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńjabłka i kokos to musi smakować! :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt :)