piątek, 25 marca 2016

Ciasto kokosowe z jabłkami


To ciasto jest naprawdę proste do zrobienia. A mój Mąż powiedział o nim " to jedno ze smaczniejszych ciast jakie upiekłaś"... Może to dlatego, że nie było przy nim dużo roboty, a i składników niewiele :) ? A On uwielbia kokos...




Składniki :
  • 125 g masła
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)
  • 2 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 - 3 jabłka

Dodatkowo:
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiać, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.

Przygotowanie :

  1. Jabłka obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać je nożykiem od strony wypukłej
  2.  Pół szklanki wody wymieszać z sokiem z cytryny i ‘wykąpać’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)
  3. W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków
  4. Utrzeć/zmiksować do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej.
  5.   Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
  6.  Dodawać przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, wymieszać szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia
  7. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać. 
  8. Na górę poukładać jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze
  9. Piec w temperaturze 160 ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić


Ponadto na lukier : ( nie robiłam tego, a posypałam jedynie pudrem)
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Cukier puder i mleko kokosowe rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Smacznego :-).


Piekłam w prodiżu z kominem w środku.
Inspiracja stąd


               Na Święta upiekłam w prodiżu z półtorej porcji składników.
                                  Też wygląda świetnie :)

12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, ciekawe połączenie smaków wróży przyjemność dla podniebienia. Wesołych Świat :) pozdrawiamy serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, nigdy jeszcze nie robiłam ciast z mlekiem kokosowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały przepis!!!
    WESOŁYCH ŚWIĄT :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności u Ciebie...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne ciasto:)
    Wygląda wspaniale.
    Wesołego Alleluja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne i apetyczne ciasto :-) Urszulko życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda...musi być pyszne...zrobię po świętach:): Cudownie spędzonych świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe! Aż ślinka cieknie:D Kochana zdrowych, radosnych Świąt dla Ciebie i bliskich:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokos i jabłka bardzo się lubią - smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne połączenie smaków. W życiu w prodiżu nie piekłam, a chętnie bym spróbowała. Niestety prodiż widziałam ostatnio ponad 30 lat temu:) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  11. jabłka i kokos to musi smakować! :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...