czwartek, 24 marca 2016

Klops - najprostszy


Składniki ;

  • około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe)
  • 3 jajka
  • 2 cebule, kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona
  • smalec do smażenia 
  • kilka pieczarek
  • kilka łyżek kaszy manny


Przygotowanie :
  1. Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem, tak by stały sie szkliste, tzn. straciły surowiznę
  2. Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić
  3. Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić
  4. Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową
  5. Piec w temp 180*C przez około 50 min.

Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :(
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Na pewno klops będzie smaczniejszy od kupnej wędliny.

11 komentarzy:

  1. Chętnie bym teraz zjadła.. wygląda idealnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie !!!!!! - Ulko, życzę spokojnych i wiosennych Świąt Wielkanocnych oraz wszelkiej radości i pomyślności

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Zapisuję.
    uściski przedświąteczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Prost najlepszy i najsmaczniejszy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta prosta pieczeń jest bardzo smaczna.Radosnego wiosennego nastroju w gronie rodzinnym oraz zdrowych i spokojnych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Często tak piekę swojskie mielone, kiedy nie chce mi się smażyć sznycli :-)
    Najlepsze życzenia świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam i dość często robię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...