Składniki ;
- około 80 dag mięsa mielonego z łopatki, ale może być pół na pół z boczkiem ( wieprzowe)
- 3 jajka
- 2 cebule, kilka ząbków czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka mielona
- smalec do smażenia
- kilka pieczarek
- kilka łyżek kaszy manny
Przygotowanie :
- Mięso zmielić, pieczarki pokroić bardzo drobno i przesmażyć na smalcu razem z pokrojoną drobno cebulą i przeciśniętym czosnkiem, tak by stały sie szkliste, tzn. straciły surowiznę
- Do mięsa dodać kaszę mannę, roztrzepane jajka, przestudzone pieczarki, cebulę z czosnkiem - wyrobić
- Doprawić solą i ziołami, ponownie wyrobić
- Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową
- Piec w temp 180*C przez około 50 min.
Jeszcze ciepły klops wyjąć z foremki i zdjąć folię z mięsa, po zupełnym wystudzeniu trudniej mi to szło :(
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Na pewno klops będzie smaczniejszy od kupnej wędliny.
Smakuje dobrze na ciepło i na zimno.
Na pewno klops będzie smaczniejszy od kupnej wędliny.
bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym teraz zjadła.. wygląda idealnie.
OdpowiedzUsuńMmmm...kusisz:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny ten klops
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie !!!!!! - Ulko, życzę spokojnych i wiosennych Świąt Wielkanocnych oraz wszelkiej radości i pomyślności
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis. Zapisuję.
OdpowiedzUsuńuściski przedświąteczne
Prost najlepszy i najsmaczniejszy :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńTa prosta pieczeń jest bardzo smaczna.Radosnego wiosennego nastroju w gronie rodzinnym oraz zdrowych i spokojnych Świąt życzę.
OdpowiedzUsuńCzęsto tak piekę swojskie mielone, kiedy nie chce mi się smażyć sznycli :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia świąteczne!
uwielbiam i dość często robię :)
OdpowiedzUsuń