sobota, 5 marca 2016

Ryba w zalewie słodko-kwaśnej


Tę smaczna rybę w zalewie można zrobić z fileta, ale również i z ryby świeżej.

Ja miałam świeżego leszcza. To ryba smaczna, ale oprócz grubych ości ma sporo drobnych, prawie nie widocznych.
Ryba świeża jest smaczniejsza od fileta, ale nie każdy lubi bawić się w poszukiwanie ości.
Dlatego polecam przyrządzić do zalewy rybę w postaci fileta - bez ości. Wtedy nie dojdzie do sytuacji o której mój Mąż mówił, tj że mogłabym domagać się o odszkodowanie powypadkowe od samej siebie, albo od ryby :) 
Może to śmiesznie brzmi, ale na pewno choć raz w życiu każdy z nas miał problem z ością w gardle i wtedy nie było nikomu do śmiechu...



Na 1 kg usmażonej ryby.

Składniki na zalewę

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 4 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 1 opakowanie pieprzu czarnego w ziarnkach tj.15 g
  • 1 opakowanie ziela angielskiego tj.15 g
  • sól, mąka olej do smażenia

Przygotowanie :
  1. Cebulę pokroić w półpierścienie, wsypać do wody, dodać pozostałe składniki, gotować około 10 min.
  2. Rybę usmażyć w panierce z mąki
  3. Na dno dużego szklanego słoja układać warstwami cebulę z przyprawami, usmażoną rybę i tak na przemian, aż do wyczerpania składników
  4. Zalać gorącą zalewą, a na wierzchu ułożyć warstwę cebuli, zakryć
  5. Odstawić w ciemne miejsce, dobra już po kilku dni. w lodówce nawet do 2 tygodni.

                                                                        Smacznego !


Do zalania mojej świeżej ryby, tak by cała była zanurzona w szklanym naczyniu przygotowałam podwójną ilość zalewy, cukru dałam 1 i 1/2 szklanki. Pieprzu i ziela zaś tak jak podałam po 15 g.
Cebula raczej nie jest łatwa do zjedzenia (choć smaczna ), ponieważ pieprz i ziele są trudne do oddzielenia.
Przepisem podzieliła się ze mną moja koleżanka Maria :)

15 komentarzy:

  1. Świetny duet słodko-kwaśny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie. Dam trochę mniej octu, bo nie wolno mi takich ostrych i na pewno przygotuję taką rybkę. Uwielbiamy ryby. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ja uwielbiam takie rybki. Juz spisuję przepis, bo nigdy nie znałam dobrych proporcji. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis jest mi znany. Polecam innym. Rybka wychodzi smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, chyba jednak postawie na fileta. Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny przepis. Idealny na święta :)
    Pozdrawiam
    mojebistro.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. W podobny sposób robię okonia. Myślę,że kazda ryba zrobiona w ten sposób będzie smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały przepis - zachowuję dla siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale przeciez w occie osci miękna ;) wiec chyba nie jest tak źle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, chyba ocet jest za słaby, po tygodniu ości się nie rozpuściły.

      Usuń
  10. Przepis w sam raz na Wielki Piątek, ale na wszelkie inne dni również.
    Lubię taki smak zalewy.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...