piątek, 6 maja 2016

Tort Imieninowy


Składniki na biszkopt :

  • 6-7 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju, tu rzepakowy



Przygotowanie :

  1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, w trakcie kiedy białka prawie ubite dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać
  2. Kiedy pianę ubijemy na sztywno dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy
  3. Dodajemy po łyżce oleju, stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia
  4. Delikatnie mieszamy na wolnych obrotach
  5. Przekładamy do foremki z papierem do pieczenia na dnie, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C pieczemy  około 30-40 min. sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

                                                  Wielkość foremki 24 cm średnicy.

Po przestudzeniu ciasta przekroić  na 3 części, posmarować kremem wg swojego uznania. Każdy płat nasączyć lekko słodką wodą z cytryną.
U mnie była to śmietana tortowa 36% ubita z cukrem pudrem, a jedna warstwa ciasta przełożona powidłami śliwkowymi. Dekoracje tortu dowolne.
Ten tort upiekł mój Syn na swoje Imieniny :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo fajnie wyszedł ten deser. Truskawki na nim przypominają o zbliżającym się już sezonie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały!!! Wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz od rana...uwielbiam torty z owocami...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. tort prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...