czwartek, 30 czerwca 2016

Ciasto drożdżowe z truskawkami



          Gotowanie obiadów w upały jest bardzo męczące, wie to każdy kto ma na "wyżywieniu" Rodzinkę :)
Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :(
Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super.
Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny.
Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie ostatnie w tym sezonie truskawki.



Składniki :
  • 4-5 jaj
  • 3 niepełne szklanki mąki krupczatki
  • mleko 
  • 4-5 dag drożdży
  • 10 dag rozpuszczonego masła
  • 5 łyżek cukru
Przygotowanie:
  1. Do metalowej miseczki wsypać cukier i wbić 2 żółtka i 2 całe jajka
  2. Ustawić tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli woda ( na kuchence) i energicznie ubijać ręczną trzepaczką do rozpuszczenia cukru, aż masa będzie puszysta. Należy uważać, by masa jajeczna się nie zagotowała i w odpowiednim momencie zdjąć miskę na ściereczkę 
  3. Dalej ubijać, dodawać stopniowo mąkę, wrabiać ją już łyżką drewnianą
  4. Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać odrobinę mąki i łyżeczkę cukru. Dolać letniego ! mleka ( około 150 ml ), zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia -zimową porą może stać na kaloryferze
  5. Gdy mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składników 
  6. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki)
  7. Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką
  8. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy
  9. Na wierzchu ułożyć truskawki, posypać kruszonką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia
  10. Piec w temp. 180 *C około 40 min. 


Ciasto pieczone było w prodiżu w foremce o średnicy 24 cm z kominem.


Przepis na kruszonkę:


  • ok.1/2 kostki miekkiego masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • oko.1 szklanka mąki
Wszystko połączyć i wyrabiać między palcami tak by powstały kruszki :)
Jeśli będziemy nieć nadmiar kruszonki to zawsze możemy ją zamrozić i w razie potrzeby rozmrozić :)

20 komentarzy:

  1. uwielbiam drożdżowe i do tego truskawki mniammm

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wręcz obłędnie, ależ skubnęłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. 'ślinotok' :D uwielbiam ciasta drożdżowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada przepięknie! Moje ulubione letnie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada pięknie! Ależ bym się skusiła:)
    pozdrawiam wakacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Drożdżowe z truskawkami rewelacja :-) mi w tym roku się nie udało go upiec ;/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja niestety w tym roku nie zebrałam się do zrobienia placka z truskawkami , a szkoda .

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne ciasto. Uwielbiam drożdżówki z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam drożdżowe, ale z krupczatki nigdy nie robiłam. Zaintrygował mnie ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda, że truskawki się już kończą :( Ja miałam w planach jeszcze torcik na zimno, ale nie wiem, czy zdążę zrobić ;). Twoje ciasto wygląda cudnie i apetycznie :))

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo apetyczna drożdżówka! Jeszcze kubek mleka i jestem w niebie;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne! idealne ciasto na zakonczenie sezonu truskawkowego ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. No kochana, kusisz...truskawki uwielbiam i wszystko co z nimi...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepyszne ciasto!!! Wygląda bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda smakowicie, przepis zapisany.
    Dziękuję za odwiedzinki na moim blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...