piątek, 10 czerwca 2016

Kruche ciasto z truskawkami




Składniki na ciasto kruche: 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 200 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki 
  • 4 żółtka 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




Składniki na piankę:
  • 4 białka 
  • 2 budynie waniliowe bez cukru 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki oleju 
  • 20 dkg truskawek przekrojonych na pół 
Przygotowanie :

  1. Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką 
  2. Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą i jedną mniejszą 
  3. Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wylepiam spód i boki okrągłej foremki o średnicy 27 cm. 
  4. Piekarnik nastawiam na 180 stopni 
  5. Białka ubijam na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję, przesiany proszek budyniowy 
  6. Cieniutkim strumieniem, wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników 
  7. Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę
  8. Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach 
  9. Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  10.  Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia. 




Wszystkie składniki na piankę, powinny być w temperaturze pokojowej.

Ciasto upiekłam w dwóch wersjach; jedno z pianą, a drugie z ciastem na wierzchu wg przepisu powyżej.

To z pianą z podanych składników można upiec w większej foremce ( ale jest niższe ), a to drugie jest wyższe o średnicy 23 cm.


przepis stąd




28 komentarzy:

  1. Pychotka! takie ciasta lubię najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi znakomicie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie muszę wypróbować! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Dawno nie jadłam ciasta z pianką:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam nigdy truskawkowego z pianką , piekę tylko typowego pleśniaka. Dzięki za pomysł , przepisuję i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
  6. ummm chyba się poczęstuję przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale bym zjadła... Wygląda po prostu pycha!!!
    cudnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  8. Fntastyczne...muszę się za nie wziąć w ten weekend

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamawiam kawałek! Wygląda zacnie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda przepysznie! Uwielbiam ciasta z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne słodkości i jakie na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję na pewno! Tym bardziej, że wygląda bardzo lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. znam to ciacho tylko przeważnie robię z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smakowicie. Trzeba będzie wypróbować:):):)

    OdpowiedzUsuń
  15. od samego patrzenia na zdjęcie nabrałam apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda jak ciasto zrobione przez moją babcie :) mmm musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie ma to jak ciasto z truskawkami, uwielbiam...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  18. Każde ciacho z truskawkami to pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniałe ciasto! Bardzo lubię wypieki z sezonowymi owocami!:D

    OdpowiedzUsuń
  20. przed chwilą upiekłam ,ale już posmakowałam -pyszne ,robi się naprawdę expresowo,polecam

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziś upiekłam to ciasto. Wyszło super. Pięknie wyrosło. Udało się na maksa co mi się zdarza bardzo rzadko gdy piekę coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziś upiekłam to ciasto,wyszło super.Pięknie wyrosło.Wygląda rewelacyjnie i tak też smakuje.Co mi się rzadko zdarza upiec dobrze coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziś upiekłam wyszło rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...