Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 20 dkg truskawek przekrojonych na pół
- Wszystkie składniki na ciasto kruche, daję do miski i szybko łączę mokrą ręką
- Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 2 części, jedna większą i jedną mniejszą
- Jedną część owijam w folię spożywczą i wkładam do zamrażarki. Pozostałym ciastem, wylepiam spód i boki okrągłej foremki o średnicy 27 cm.
- Piekarnik nastawiam na 180*C
- Białka ubijam na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Stopniowo dodaję, przesiany proszek budyniowy
- Cieniutkim strumieniem, wlewam olej. Wszystko mieszam krótko, tylko do połączenia składników
- Pianę wykładam na ciasto kruche. Na pianę daję pokrojone truskawki, lekko wciskam owoce w pianę
- Na wierzch ciasta, ścieram schodzone ciasto kruche. Najlepiej trzeć ciasto na tarce o dużych oczkach
- Ciasto piekę około 30 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Gotowe ciasto ostrożnie wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestudzenia.
Wszystkie składniki na piankę, powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto upiekłam w dwóch wersjach; jedno z pianą, a drugie z ciastem na wierzchu wg przepisu powyżej.
To z pianą z podanych składników można upiec w większej foremce ( ale jest niższe ), a to drugie jest wyższe o średnicy 23 cm.
Pychotka! takie ciasta lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńMniam, mniam...
OdpowiedzUsuńBrzmi znakomicie, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie muszę wypróbować! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPycha! Dawno nie jadłam ciasta z pianką:)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy truskawkowego z pianką , piekę tylko typowego pleśniaka. Dzięki za pomysł , przepisuję i pozdrawiam .
OdpowiedzUsuńwspaniałe, letnie ciasto. mniam!
OdpowiedzUsuńummm chyba się poczęstuję przepisem :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła... Wygląda po prostu pycha!!!
OdpowiedzUsuńcudnego weekendu
Fntastyczne...muszę się za nie wziąć w ten weekend
OdpowiedzUsuńZamawiam kawałek! Wygląda zacnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
wygląda pysznie, pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam ciasta z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńCudowne słodkości i jakie na czasie :)
OdpowiedzUsuńSmak lata :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno! Tym bardziej, że wygląda bardzo lekko :)
OdpowiedzUsuńznam to ciacho tylko przeważnie robię z malinami :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Trzeba będzie wypróbować:):):)
OdpowiedzUsuńod samego patrzenia na zdjęcie nabrałam apetytu :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak ciasto zrobione przez moją babcie :) mmm musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńNie ma to jak ciasto z truskawkami, uwielbiam...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńKażde ciacho z truskawkami to pychotka ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Bardzo lubię wypieki z sezonowymi owocami!:D
OdpowiedzUsuńprzed chwilą upiekłam ,ale już posmakowałam -pyszne ,robi się naprawdę expresowo,polecam
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam to ciasto. Wyszło super. Pięknie wyrosło. Udało się na maksa co mi się zdarza bardzo rzadko gdy piekę coś nowego.
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam to ciasto,wyszło super.Pięknie wyrosło.Wygląda rewelacyjnie i tak też smakuje.Co mi się rzadko zdarza upiec dobrze coś nowego.
OdpowiedzUsuńDziś upiekłam wyszło rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń