Składniki :
- 1 duże jabłko
- jajko
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- łyżka posiekanych orzechów włoskich
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie :
- Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki
- Na koniec dodać płatki i jeszcze raz wymieszać dokładnie, odczekać około 15 min. by płatki spęczniały
- Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie, niewielkie placuszki na rumiano z obu stron.
W oryginalnym przepisie znalezionym w "Poradach na zdrowie" ( Nr. 4 2015) z tych składników pieczone były ciasteczka w temp. 180 *C.
Ja część też upiekłam, ale były tak kruche, że resztę postanowiłam usmażyć. Dla mnie takie były smaczniejsze.
Samo zdrowie, pyszności :)
OdpowiedzUsuńCiekawe placuszki, zjadłabym
OdpowiedzUsuńKupuje przepis, jem wszystko co z płatkami owisianymi na anemię:))
OdpowiedzUsuńAle pyszności u Ciebie.Te placuszki muszę koniecznie zrobić.
OdpowiedzUsuńPalce lizać :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i proste w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńna takie placuszki chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńPycha ;) Nawet gdy takie placuszki są dietetyczne ;)
OdpowiedzUsuńNapewno skorzystam z tego przepisu:-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZdrowe i pyszne.
OdpowiedzUsuńmiłego tygodnia:)
Smakowicie się zapowiadają i chyba sama spróbuję. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńLubię placuszki z jabłkiem ale nie owsiane, przepis zapisuję...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńhymmm... :))))
OdpowiedzUsuń