poniedziałek, 6 czerwca 2016

Placuszki owsiane dietetyczne z jabłkiem


Składniki :

  • 1 duże jabłko
  •  jajko
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • olej kokosowy do smażenia


Przygotowanie :
  1. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki
  2. Na koniec dodać płatki i jeszcze raz wymieszać dokładnie, odczekać około 15 min. by płatki spęczniały
  3. Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie, niewielkie placuszki na rumiano z obu stron.

W oryginalnym przepisie znalezionym w "Poradach na zdrowie" ( Nr. 4 2015) z tych składników pieczone były ciasteczka w temp. 180 *C.
Ja część też upiekłam, ale były tak kruche, że resztę postanowiłam usmażyć. Dla mnie takie były smaczniejsze.


14 komentarzy:

  1. Kupuje przepis, jem wszystko co z płatkami owisianymi na anemię:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności u Ciebie.Te placuszki muszę koniecznie zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i proste w wykonaniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. na takie placuszki chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ;) Nawet gdy takie placuszki są dietetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Napewno skorzystam z tego przepisu:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe i pyszne.
    miłego tygodnia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowicie się zapowiadają i chyba sama spróbuję. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię placuszki z jabłkiem ale nie owsiane, przepis zapisuję...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...