Młodą kapustę można robić na wiele sposobów, a ta wersja jet prosta i smaczna. 
A jeśli zrobimy do tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe.
I to jest moja propozycja :)
Składniki :
- główka białej, młodej kapusty
 - 1-2 cebule
 - masło klarowane
 - koper
 - kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie
 - sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego
 - mąka, cukier
 - marchew i pietruszka ( można użyć garść suszonych)
 
Przygotowanie :
- Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo
 - Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku
 - Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknie
 - Kiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast octu) doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
 - Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie
 - Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do kapusty
 - Całość dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem.
 
Kapusta najlepsza jak dla mnie na drugi dzień. Powinna być lekko kwaśna i ciut słodka, taką lubię najbardziej...
U mnie dziś z kopytkami.
Od dawna za mna chodzi taka kapusta, bosz musze zrobic:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, skorzystam, bo lubię mięsiwo:-)
OdpowiedzUsuńPychota! uwielbiam młodą kapustkę
OdpowiedzUsuńTak zrobiona kapusta jest bardzo smaczna.W sezonie bardzo często gości u nas na stole.Miłego dnia.
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja :) z pewnością skorzystam
OdpowiedzUsuńLubię, oj! lubię taką kapustkę...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńTo bardzo smaczny przepis, też podobnie przyrządzała moja mama. Zapomniałam, że z kopytkami! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńtaka typowo wiosenna, pyszna:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustkę.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Muszę zrobić! Uwielbiam młodą kapustę. Udanego weekendu!:))
OdpowiedzUsuńxxBasia
Młoda kapustka to klasyka wiosenna.
OdpowiedzUsuńLubię kapustę z mięsem :)
O tej porze roku młoda kapustka obowiązkowo musi gościć na stole. U mnie bez boczku i kiełbasy.
OdpowiedzUsuńCieplutko pozdrawiam!
Kapustka wygląda pysznie:) Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny na moim blogu.
Pozdrawiam:)
Iza.
do młodej kapusty mam słabość :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam młodą kapustę zasmażaną, pychota. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pyszności :) najlepiej jeszcze z szarymi kluskami albo kopytkami :)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie jadłam zasmażanej kapustki, muszę to nadrobić ;):-)
OdpowiedzUsuńMąż mój taką lubi:))
OdpowiedzUsuńPyszny miałaś obiad, coś w sam raz,dla mnie :)
OdpowiedzUsuń