czwartek, 2 czerwca 2016

Młoda kapusta zasmażana


Młodą kapustę można robić na wiele sposobów, a ta wersja jet prosta i smaczna. 
A jeśli zrobimy do tego kopytka, będziemy mieć pyszne danie obiadowe.
I to jest moja propozycja :)



Składniki :

  • główka białej, młodej kapusty
  • 1-2 cebule
  • masło klarowane
  • koper
  • kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie
  • sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego
  • mąka, cukier
  • marchew i pietruszka ( można użyć garść  suszonych)


Przygotowanie :

  1. Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo
  2. Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku
  3. Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy ewentualnie suszone warzywa, pokrojoną cebulę i wsypujemy kapustę, jeśli dodajemy młode, świeże warzywa to ścieramy na tarce i dodajemy je gdy kapusta lekko zmięknie
  4. Kiedy kapusta jest prawie miękka, ale jeszcze chrupka dolewamy około 2 łyżek octu, (wtedy też można dorzucić łyżkę koncentratu pomidorowego, albo dodać więcej zamiast octu) doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem
  5. Przesmażamy na maśle pokrojoną kiełbasę lub boczek, można dodać jeszcze jedną cebulę -smażymy wszystko razem chwilę, a potem dokładamy do kapusty i mieszamy dokładnie
  6. Na patelnię dajemy kopiastą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści wsypujemy około 2 łyżek mąki, mieszamy razem, chwilę smażymy i przekładamy zasmażkę do kapusty
  7. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy koperkiem.

Kapusta najlepsza jak dla mnie na drugi dzień. Powinna być lekko kwaśna i ciut słodka, taką lubię najbardziej...


                                              U mnie dziś z kopytkami.


19 komentarzy:

  1. Od dawna za mna chodzi taka kapusta, bosz musze zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, skorzystam, bo lubię mięsiwo:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! uwielbiam młodą kapustkę

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak zrobiona kapusta jest bardzo smaczna.W sezonie bardzo często gości u nas na stole.Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna propozycja :) z pewnością skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię, oj! lubię taką kapustkę...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. To bardzo smaczny przepis, też podobnie przyrządzała moja mama. Zapomniałam, że z kopytkami! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. taka typowo wiosenna, pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taką kapustkę.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę zrobić! Uwielbiam młodą kapustę. Udanego weekendu!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
  11. Młoda kapustka to klasyka wiosenna.
    Lubię kapustę z mięsem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O tej porze roku młoda kapustka obowiązkowo musi gościć na stole. U mnie bez boczku i kiełbasy.
    Cieplutko pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kapustka wygląda pysznie:) Uwielbiam:)
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu.
    Pozdrawiam:)
    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  14. do młodej kapusty mam słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam młodą kapustę zasmażaną, pychota. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam takie pyszności :) najlepiej jeszcze z szarymi kluskami albo kopytkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze w tym roku nie jadłam zasmażanej kapustki, muszę to nadrobić ;):-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny miałaś obiad, coś w sam raz,dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...