środa, 14 września 2016

Jak ugotować kukurydzę w kolbie


O tej porze roku łatwo kupić świeżą kukurydzę w kolbie. 
Warto skorzystać i przyrządzić ją wg tego przepisu.







Przygotowanie :

  1. Kolby obrać z liści i "niteczek"
  2. W garnku zagotować wodę ( dodać łyżkę cukru na litr wody)
  3. Wrzucić kolby na wrzątek, tak by kukurydza się zanurzyła
  4. Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 min. dłuższe gotowanie może wpłynąć na to, że kukurydza stwardnieje.



Tak ugotowaną kukurydzę użyłam do sałatki.
A można zjadać ją z kolby, posmarowaną wcześniej masłem i oprószoną solą.


8 komentarzy:

  1. O, zaskoczenie, ja zawsze wodę na kukurydzę soliłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja niestety nie przepadam za kukurydzą. Ale przepis super!
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ narobiłaś mi ochoty na kukurydze. Musze sobie jutro ją kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje wnuki uwielbiają obgryzać kolby kukurydzy i też zawsze soliłam wodę.Cóż - człowiek uczy się całe życie .teraz zrobię wg Twojego przepisu.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi smaka, muszę w sobotę na rynku kupić, ugotować, a potem spałaszować.
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  6. mój mąż uwielbia z maselkiem i solą, na pewno skorzystam z tych rad. Dziękuje za odiwedziny i mile slowa, mysle, ze nie robie idealnych zdjec, jeszcze duzo musze sie zapewne nauczyc. Czasem gdy ogladam djecia innych, mysle to samo ''chcialabym robic TAKIE ZDJECIA'' :) Pozdrawiam i obserwuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tu trzeba mieć mocne zęby. Jak do orzechów. Masz może jakiś ciekawy przepis na wykorzystanie orzechów laskowych? Ładnie w tym roku obrodziły.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...