środa, 28 września 2016

Naleśniki bezglutenowe- ryżowe


Od jakiegoś czasu szukam przepisów na bezglutenowe potrawy.
Oto jeden z nich, na naleśniki :) 

Składniki :
  • 100 g mąki ryżowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 150  ml wody, łyżka oliwy do masy naleśnikowej, szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie :
  1. Połączyć mąki z mlekiem i wodą, wbić jajko - dokładnie wymieszać, dodać szczyptę soli i łyżkę oleju - wymieszać ponownie
  2. Smażyć kolejno naleśniki na gorącej patelni z odrobiną oleju.

Można faszerować je również na ostro.
Ja podam z dżemem śliwkowo-gruszkowym.

14 komentarzy:

  1. Lubię naleśniki z dżemem. Z mąką ryżową jeszcze nie robiłam.
    Serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie delikatne i cieniutkie... no i chyba zdrowsze od tych ze zwykłej maki....

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupiłam gotową mąkę ryżową, ale możesz wypróbować zrobić sobie samej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie skorzystam i wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne naleśniki, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Z maki ryżowej jeszcze nie robiłam, mam nadzieje że smakiem dorównują tym normalnym naleśnikom :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis bezglutenowy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają apetycznie !!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. bezglutenowych jeszcze nie robiłam, fajna wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy zamiast mleka krowiego można użyć roślinnego?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...