Połączenie śliwek z kokosem i cytryną to jedno z tych połączeń, które może trudno sobie razem wyobrazić, ale trzeba wypróbować, by przekonać się, że takie ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza...
Ciasto polecam na najbliższy weekend, zróbcie je póki można jeszcze kupić świeże śliwki.
W moim przypadku ciasto będzie małą pociechą dla znajomych którzy przeżywają małe komplikacje z ubezpieczeniem :(
Składają odwołanie od wyceny szkody i wiem, że ich sprawa potoczy się pomyślnie. Tego im życzę :)
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 75 g wiórków kokosowych
- 125 g greckiego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 12%
- 450 g śliwek wypestkowanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
Przygotowanie :
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).
Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.
Lukier kokosowy:
- W misie miksera umieścić masło z cukrem. Utrzeć do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut.
- Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt cytrynowy i zmiksować.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe na zmianę z jogurtem greckim/kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko wymieszać przy pomocy szpatułki, tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. W ciasto powciskać przepołowione śliwki (można je ułożyć na wierzchu rozcięciami ku górze lub jak ja - powkładać bokiem w ciasto).
Piec w temperaturze 160- 180*C bez termoobiegu przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, polukrować, kroić i podawać.
Lukier kokosowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki likieru kokosowego
Mój lukier zrobiłam z 1/2 szklanki pudru i ok. 3 łyżek soku z cytryny.
Ten lukier kokosowy wydał mi się za słodki.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i rozetrzeć łyżką do otrzymania gładkiego lukru. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki - dosypać cukru pudru, a jeśli zbyt gęsty - likieru kokosowego.
przepis z Moich Wypieków.
Kochana wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńale wygląda apetycznie, mniam !!
OdpowiedzUsuńPięknie to wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://www.facebook.com/CzanieckieMakarony/?fref=ts
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńŚliwek z kokosem nigdy nie łączyłam. Ciasto wygląda rewelacyjnie . Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńpyszne i szybkie ciacho :)
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze takiego połączenia, ale zapowiada się mega smakowicie! I to ciacho tak cudownie się prezentuje <3
OdpowiedzUsuńKokos i śliwki? Nigdy nie próbowałam, ani nawet o takim nie myślałam. Ale coś mi mówi, że to pyszne zestawienie.
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto idealne na weekend :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo oryginalne połączenie!
OdpowiedzUsuńJakie ono jest piękne!
OdpowiedzUsuńW miare szybkie ciasto! Super bo to bardzo sobie cenie! Wyglada swietnie i na pewno cudownie smakuje! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńObłednie smakowite.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ciasta z owocami sezonowymi, a ze śliwkami szczególnie:)
OdpowiedzUsuń