poniedziałek, 17 października 2016

Łopatka z dzika pieczona w czerwonym winie z jabłkiem


Porównując dziczyznę z mięsem hodowlanym to zawiera ono mniej tłuszczów nienasyconych i wielonienasyconych, kalorii, mniej kolagenu, więcej witamin, minerałów ( magnez, fosfor, wapń ) i aminokwasów egzogennych oraz więcej łatwo przyswajalnego białka.

Składniki :


  • 90 dag łopatki z dzika
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • jabłko, pieprz czarny, oregano, tymianek, sól, posiekany czosnek
  • masło klarowane

Przygotowanie :
  1. Mięso umyć, osączyć, nakłuć, posypać przyprawami, ponownie nakłuć
  2. Mięso włożyć do naczynia z winem do lodówki, najlepiej na noc
  3. Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa piekarniczego, dodać pokrojone, obrane jabłko i łyżkę masła klarowanego ( mięso z dzika jest dość chude i suche, dlatego to masło) i zalewę w której moczyło się mięso
  4. Piec w 200 *C , u mnie trwało to ok. 60 min.
                                  Smacznego !

11 komentarzy:

  1. Dziczyzna to można powiedzieć moje rodzinne mięso.
    Twoja pieczeń bardzo by mi smakowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny kawał mięcha, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniała pieczeń :) szkoda, że nie mam dostępu do dziczyzny.

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wyższa szkoła jazdy! Na te zimne dni znakomita :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała takiej łopatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią wypróbuję na święta , ale na sarninie / bo to mam w zamrażarce / . Pozdrawiam Uleńko i dziękuję za wszystkie kuchenne inspiracje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Urszulko, a gdzie upolowałaś tego dzika...?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...