Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :)
Składniki :
- 34 dag obranej dyni
- 1/2 kg jabłek
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 3 jajka
- 25 dag mąki
- 3/4 małego opakowania proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 5 dag cukru brązowego+ 2 łyżki
- 5 dag orzechów włoskich
Przygotowanie :
- Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, jabłka ze skórką kroimy na grube plastry, na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka i ciągle ucieramy
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy maślano-jajecznej
- Wlewamy mleko i dobrze razem miksujemy
- Pod koniec dodajemy startą dynię
- Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką
- Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto
- Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min.
- W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru
- Pieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z bitą śmietaną.
przepis znalazłam tu
Moje uwagi :
- karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka, ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca,
- jeśli dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne.
- karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka, ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca,
- jeśli dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne.
Rozglądałam się właśnie za jakimś przepisem na ciasto dyniowe i proszę - myślisz, masz! Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńOch z dynioka to ja uwielbiam mmmmmm <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i jesiennie.
OdpowiedzUsuńprzecudnie wygląda to ciacho! Takie słoneczne!
OdpowiedzUsuńMniam mam na to ochotę.
OdpowiedzUsuńPolecam mój blog nie o takiej tematyce ale też ciekawy.
http://dziewczynykon-jez.blogspot.com/?m=1
Pięknie i smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Pysznie wyglada, musi być świetny
OdpowiedzUsuńJesienne ciasto i dodatkowo w takich kolorach. Wygląda smakowicie, może uda mi się upiec :)
OdpowiedzUsuńWyglada jak dyniowy obłoczek! Pycha :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam dodatek dyni w ciastach. Nadaje im cudownej wilgotności:D
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałem zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://filmowyzbiornik.blogspot.com/
Bardzo apetyczne ciacho idealne na te szare, ponure dni :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, widać że jest wilgotne a jednocześnie nie za ciężkie tylko delikatne w konsystencji :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zajadamy... o zgrozo :-))) Ależ jest pyszny. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny przepis. Ania :-)
OdpowiedzUsuńale ma wspaniały kolorek od dyni :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda i zapewne pyszne! Mam sporo dyń, obrodziły mi na grządkach. Myślę, że spróbuję takie ciasto upiec, tym bardziej, że są w przepisie jabłka:)
OdpowiedzUsuńKolor ma wręcz fantastyczny! Widać, że jest też wilgotne i przepyszne :D
OdpowiedzUsuńDyniowego placka jeszcze nie jadłam. Ma piękny kolor, może sie zmobilizuję :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo wilgotne. I ten kolor!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda i ten kolor!!! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńwspaniały placek, mniam!
OdpowiedzUsuńProste, ale po składnikach widać, że bardzo aromatyczne! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie robiłam zgodnie z przepisem i masło mi się zwarzyło po dodaniu cukru i dalszym ucieraniu. Czy nie powinno być rozpuszczone???
OdpowiedzUsuńMnie się nie zważyło, przepis brałam z innego bloga tam tez wszystko było ok.
Usuń