czwartek, 20 października 2016

Placek dyniowy z jabłkami i orzechami.


Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :)

Składniki :

  • 34 dag obranej dyni
  • 1/2 kg jabłek 
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru 
  • 3 jajka
  • 25 dag mąki  
  • 3/4  małego opakowania proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki mleka  
  • 5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki
  • 5 dag orzechów włoskich


Przygotowanie :
  1. Obraną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, jabłka ze skórką kroimy na grube plastry, na ćwiartki i każdą ćwiartkę na 3-4 części
  2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno jajka i ciągle ucieramy
  3. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i wsypujemy porcjami do masy maślano-jajecznej
  4. Wlewamy mleko i dobrze razem miksujemy
  5. Pod koniec dodajemy startą dynię
  6. Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką
  7. Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto
  8. Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min.
  9. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny karmel, dodajemy posiekane orzechy, smażymy przez chwilę, rozsmarowujemy na cieście i posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru
  10. Pieczemy jeszcze ok. 20 min, po upieczeniu możemy podawać z bitą śmietaną.

przepis znalazłam tu


Moje uwagi :


- karmelowa kruszonka jak dla mnie jest za słodka. Zwykła kruszonka,                 ewentualnie z niewielką ilością pokruszonych orzechów byłaby wystarczająca,
- jeśli dynia po starciu jest bardzo mokra i puściła dużo soku należy ten sok         odcisnąć, bo ciasto i tak jest bardzo wilgotne.


24 komentarze:

  1. Rozglądałam się właśnie za jakimś przepisem na ciasto dyniowe i proszę - myślisz, masz! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och z dynioka to ja uwielbiam mmmmmm <3

    OdpowiedzUsuń
  3. przecudnie wygląda to ciacho! Takie słoneczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mam na to ochotę.
    Polecam mój blog nie o takiej tematyce ale też ciekawy.

    http://dziewczynykon-jez.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie i smacznie wygląda!
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesienne ciasto i dodatkowo w takich kolorach. Wygląda smakowicie, może uda mi się upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada jak dyniowy obłoczek! Pycha :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam dodatek dyni w ciastach. Nadaje im cudownej wilgotności:D

    OdpowiedzUsuń
  9. aż zgłodniałem zapraszam do mnie
    http://filmowyzbiornik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne ciacho idealne na te szare, ponure dni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda, widać że jest wilgotne a jednocześnie nie za ciężkie tylko delikatne w konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie zajadamy... o zgrozo :-))) Ależ jest pyszny. Pozdrawiam ciepło i dziękuję za świetny przepis. Ania :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ale ma wspaniały kolorek od dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wygląda i zapewne pyszne! Mam sporo dyń, obrodziły mi na grządkach. Myślę, że spróbuję takie ciasto upiec, tym bardziej, że są w przepisie jabłka:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolor ma wręcz fantastyczny! Widać, że jest też wilgotne i przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dyniowego placka jeszcze nie jadłam. Ma piękny kolor, może sie zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda na bardzo wilgotne. I ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie wygląda i ten kolor!!! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  19. wspaniały placek, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Proste, ale po składnikach widać, że bardzo aromatyczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam pytanie robiłam zgodnie z przepisem i masło mi się zwarzyło po dodaniu cukru i dalszym ucieraniu. Czy nie powinno być rozpuszczone???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się nie zważyło, przepis brałam z innego bloga tam tez wszystko było ok.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...