poniedziałek, 24 października 2016

Chleb pytlowy na zakwasie


Chleb piekłam na zaproszenie Amber.



Składniki :


zaczyn:

115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 godz. wcześniej)

375 g mąki żytniej 720

300 g wody

  • Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie wsypać mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.


Ciasto chlebowe:
  • cały zaczyn
  • 485 g mąki żytniej 720
  • 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba
  • 375 ml wody
  • 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie :
  1. Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa).
  2.  Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać
  3. Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2 i 1/2 do 3 godzin. 
  4. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 *C i kolejne 25 minut w temperaturze 210*C. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach.
Chleb piekłam z połowy składników, jakbym przeczuwała, że nie do końca mi się uda, niestety...

18 komentarzy:

  1. Kochana cudowny chlebuś :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O wow! ale piękne dziurki! u mnie bardziej zwarty miąższ. Fajnie było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urszula,
    chleb prezentuje się naprawdę pysznie!
    Wiesz, jak zaczynałam swoją drogę z pieczeniem chleba, to też zawsze chleby innych wydawały mi sie ładniejsze...
    Naprawdę możezsz być z tego bochenka dumna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ula, a ja widzę zupełnie coś innego niż piszesz. Chleb ma ładną strukturę, jest tylko krojony świeży, a chleby żytnie musza odpocząć. Kondycja rośnięcia chleba zależy od zakwasu. Nie poddawaj się jeśli zakwas dobrze działa spróbuj jeszcze raz. Chleby żytnie na zakwasie to dobre pieczywo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie się podoba ten chlebuś! Nie widzę w nim nic a nic złego! Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda na pysznie wilgotny, więc z chęcią bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę fajna struktura :o) Dziękuję za wspólne między- blogowe pieczenie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  8. Ula, cudny chlebek. Miło było razem wypiekać:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chleb wygląda znakomicie, dziękuję za wspólne pieczenie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale upieczony!
    Dziękuję za wspólne październikowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na bardzo udany.
    Mam nadzieję, że jednak nie będziesz długo zwlekać z upieczeniem kolejnego żytniego bochenka na zakwasie.:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smakowicie wygląda skórka Twojego chleba!
    Dziękuję za wspólne wirtualne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo ładnie, nie ma się do czego przyczepić:-). A nawet jeśli czegoś tam brakuje mu do ideału, to na pewno jest doskonały w smaku. Nie zrażaj się do żytnich chlebów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...