sobota, 8 października 2016

Jak obrać skutecznie pomidora ze skórki


Obranie świeżego pomidora ze skórki nie jest dla mnie dużym problemem.





  • Zagotowuję wodę w czajniku
  • Skórkę umytego pomidora, nacinam delikatnie na "krzyż" w miejscu po szypułce
  • Wkładam do wysokiej miseczki






  • Polewam pomidora z góry wrzątkiem i pozwalam mu poleżeć w tej wodzie jakąś chwilę.
  • Potem wyjmuję ostrożnie łyżką jeszcze ciepły, zanurzam na chwilę w zimnej wodzie, wyjmuję, wykrawam resztę po szypułce i obieram pomidora delikatnie ze skórki.

Tak obrane pomidory używam do sałatek, pizzy, sosów czy zapiekanek.
Takie potrzebne były mi do pieczonego szczupaka.





Bardzo proszę o podpowiedź, co to za ozdobna roślina. Rośnie od zeszłego roku w moim ogrodzie i nie znam jej nazwy.



                                                 Kto wie ?

11 komentarzy:

  1. całe wieki tak robię Uleńko - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dobrze czyniłaś Mario :)Ale młode gospodynie nie zawsze o tym wiedzą, pozdrawiam Cię serdecznie.

      Usuń
  2. Tez tak robię, ale warto takie informacje powielać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie nacinam i też dobrze się obiera. Wrzątek, zimna woda i po kłopocie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  4. znana metoda już babć :D ten sposób jest świetny, tylko że np do kanapek się nie nadaje :(

    OdpowiedzUsuń
  5. Również moja metoda i bardzo skuteczna . Pozdrawiam ciepło !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też stosuję taką metodę. Najlepsza z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też zawsze polewam wrzątkiem i potem obiera się idealnie : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze tak robię, bo mam skórkofobię;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też w ten sposób kiedyś obierałam pomidory ze skórki, że najpierw je sparzałam wrzątkiem. Obecnie używam specjalnego nożyka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...