czwartek, 6 października 2016

Szczupak pieczony w piekarniku


Składniki :


  • około 70 dag świeżego szczupaka ( może być filet)
  • duży pomidor
  • ok. 50 dag pieczarek
  • gęsty jogurt naturalny ok. 3/4 szklanki
  • śmietana 18 % ok. 1/2 szklanki
  • cebula
  • jajko
  • olej do smażenia
  • mąka, sól, pieprz cytrynowy, ok. 3-4 łyżek tartego żółtego sera



Przygotowanie :
  1. Świeżą rybę oporządzić, umyć, podzielić na dzwonka, posypać pieprzem i pozostawić na ok. godzinę
  2. W tym czasie pokroić w plastry umyte pieczarki i obraną, pokrojoną cebulę, przesmażyć razem do momentu aż wyparuje sok
  3. Dodać do tego śmietanę i chwilę razem pogotować
  4. Posoloną rybę usmażyć krótko na oleju w mące i przełożyć ją do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną z cebulą i pieczarkami, ułożyć pokrojony w kostkę obrany ze skórki pomidor
  5. Do jogurtu dodać jajko i roztrzepać, zalać tym ponownie całość, wstawić do piekarnika ( 170-180*C)
  6. Po 20 min. posypać rybę startym serem, zapiec ( u mnie trwało to ok. 45 min).

Skorzystałam z przepisu stąd.


Tak przyrządzona ryba była bardzo smaczna.


To danie wymaga sporo czasu na przygotowanie, dlatego polecam je na większe imprezy.


13 komentarzy:

  1. Szczupaka jeszcze jeść nam się nie zdarzyło. Jeśli dostaniemy go kiedyś, zamierzamy skorzystać z Twojego przepisu. Na marginesie- piękne, estetyczne zdjęcia!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedyne co bym tu zmieniła to szczupaka podmieniłabym na sandacza:) nie lubię ości szczupakowych wybierać:) danie mistrzostwo świata!

    OdpowiedzUsuń
  3. A w mojej zamrażarce szczupaczek czeka - chyba na ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam ryby. Ten twój szczupak wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ...ale mi smaka narobiłaś...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm wyglada przepysznie. A zdjecia z postu na post coraz proporcjonalniejsze,gratuluje podwójnego talentu! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczupaka nigdy nie jadłam i w sumie zastanawiam się, czy lepiej zostać przy ukochanych makrelach i innych popularnych rybach, czy wyruszyć na głębszą wodę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystkie ryby:) Twój szczupak musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...