poniedziałek, 31 października 2016

Wyniki Konkursu Barilla

Konkurs Barilla cieszył się umiarkowanym zainteresowaniem.
A może dlatego że nie był prosty, choć mnie wydawało się, że taki był.
Tym bardziej tym którzy przesłali przepisy - bardzo dziękuję :)

Konkurs nie trwał długo i nie było wiele czasu na przygotowanie potrawy i fotografię, pewnie dlatego dotarło do mnie tylko 10 propozycji.
Z przesłanych przepisów wybrałam 3 równorzędne, które zostaną nagrodzone przez Sponsora makaronami i sosami :)

                            Makaronowe muffinki ze szpinakiem



Składniki na 16 muffinek:

1/2 opakowania makaronu spaghetti n.5 Barilla
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
16 plastrów szynki parmeńskiej
100 g sera z niebieską pleśnią
3 jajka
16 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Makaron Barilla gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Szpinak podsmażamy z posiekanym czosnkiem i odparowujemy wodę. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia sera i studzimy.
Jajka wbijamy do miski, rozmącamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy z makaronem i sosem serowym.
Formę na muffinki wykładamy szynką parmeńską a następnie uzupełniamy masą makaronową. Na wierzch każdego muffina wciskamy pomidorka koktajlowego. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.


przepis nadesłała Justyna M. z Warszawy

   Makaron z kociołka w sosie serowym i pieczoną dynią


             
Składniki:

500 g makaronu Barilla Spaghetti
500 g mielonej wołowiny
1 kg dyni
2 cebule
500 g pieczarek
500 g żółtego sera
2 łyżki śmietany,
4 ząbki czosnku
2 szklanki bulionu
oliwa z oliwek
2 łyżki smalcu z gęsi
pieprz czarny
czerwona papryka
pieprz ziołowy
sól



Przygotowanie:

Dynię wraz ze skórką kroimy na ćwiartki, oprószamy solą, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku aż stanie się miękka. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W kociołku podsmażamy na smalcu mięso, pieczarki i cebulę. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy wcześniej upieczoną dynię i przyprawy. Gdy wszystko się zagotuje dodajemy starty żółty ser oraz śmietanę i łączymy go z makaronem.

przepis nadesłała Lilianna M. ze Świlcza 

             Makaron z boczkiem, cukinią i czarnymi oliwkami.



                

Składniki :

50 dkg makaronu szerokie wstążki
20 dkg tłustego boczku wędzonego
średniej wielkości cukinia
duża garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
starty żółty ser.


Makaron gotuję al dente.
Na patelni podsmażam tłusty boczek pokrojony w kostkę, dodaję cukinię pokrojoną w cienkie plastry (ja kroję obieraczką)
Mieszam, doprawiam solą i pieprzem.
Do garnka z odcedzonym makaronem dodaję produkty z patelni, delikatnie mieszam. Dodaję czarne oliwki pokrojone na połówki.
Nakładam na talerze i posypuję startym serem. Dekoracja z pomidorów koktajlowych i zielonej pietruszki, może też być rukola.

Przepis nadesłała Mariola G. ze Zbąszynka


Oprócz przepisu wykorzystałam zdjęcia jakie nadesłano mi do zwycięskich potraw :)

6 komentarzy:

  1. A mi najbardziej podoba się makaron z kociołka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietne przepisy godne przyrzadzenia. makaron z kociołka fajny na biesiady w zimniejsze dni. mam duzo dyniek może taki makaron zrobie?
    Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł z makaronowymi muffinkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję. Bardzo ciekawy jest przepis na makaronowe muffinki, napewno spróbuję : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Gratuluję zwyciężczyniom. Piękne apetyczne zdjęcia , wykwintne przepisy . Dziękuję za możliwość udziału . Pozdrawiam Uleńko !!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...