środa, 9 listopada 2016

Chlebek naan

                 Przepis podpatrzyłam gdzieś w sieci.
Choć nie powiem, ze udał mi się tak jak w oryginalnym przepisie, ale od czegoś trzeba zacząć.
Następnym razem chlebki będą jeszcze smaczniejsze :)

Składniki :


  • 30 dag mąki tortowej pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • około 150 g mleka





Przygotowanie :
  1. Odmierzoną mąkę wymieszać z solą, drożdżami i proszkiem do pieczenia, mleko zagrzać
  2. Jajko roztrzepać, wlać do ciasta, dodać jogurt, oliwę z oliwek i letnie mleko - wymieszać, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto. Mleko dodawać ostrożnie, by ciasto miało dość elastyczną konsystencję, ale nie było lejące i odstawało od rąk
  3. Przełożyć je do czystej, wysmarowanej oliwą miseczki (przykryć folią aluminiową ) i pozostawić w cieple na 1 godz, by podwoiło swą objętość- moje nie podwoiło zbyt swojej objętości i nie wiem czy nie było dość ciepło czy miałam stare drożdże :(
  4. Po tym czasie podzielić ciasto na co najmniej 8 części i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm podsypując ostrożnie mąką na stolnicy
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 *C ( u mnie wystarczyło 200, bo chlebki rumieniły się za szybko ) przez około 15 min. , aż powstaną na nich pęcherze. Chlebki kładłam na blaszce i papierze do pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków.
  6. Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej... :)

12 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają te chlebki . U mnie jak coś nie wyjdzie , to i tak domowy zakalec znika . Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. No co Ty, wyglądają przesmacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie Ci się upiekły!
    Bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  5. WoW jak to super wygląda :) Apetyt rośnie od samego patrzenia :D Dzięki za przepis!! :D
    Otwieranie samochodów Warszawa

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowicie posypane moją ulubiona czarnuszką , mniam... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Chlebki wyglądają prześlicznie i smacznie, bajkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. dawno ich już nie piekłam :) narobiłaś mi apetytu ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Slinka mi cieknie... na pewno zrobię Uleńko i oczywiście pochwalę się na moim blogu. Serdeczności przesyłam

    OdpowiedzUsuń
  10. do indyjskich potraw idealny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...