poniedziałek, 2 stycznia 2017

Chleb orkiszowo-żytni


            Jako, że ciast mam przesyt to piekę chleb :)

Składniki jakich użyłam przy wypiekaniu chleba (ogólne)

  • 150 g zakwasu żytniego
  • 400 g mąki orkiszowej razowej
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 350 ml wody
  • szczypta soli, łyżka lub dwie miodu
  • ewentualnie łyżeczka suszonych drożdży piekarskich



Składniki na jedną foremkę 11 x 25 cm

Przygotowanie :

Na ok. 4-6 godz. przed nastawieniem zaczynu należy dokarmić zakwas tj. po wystawieniu zakwasu z lodówki odczekać ok. 2 godz. i dopiero wtedy dodać do niego odp. liść mąki i wody, by "ruszył" tzn. by pojawiły się w nim pęcherzyki powietrza, a zakwas podwoi objętość. Trwa to ok. 2 godz. Mieszamy go drewnianą łyżką. Pozostawiamy w cieple pod przykryciem.



Nastawienie zaczynu na chleb-( potrzebna duża miska)
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 250 ml wody
Przygotowanie :
  1. Składniki zmieszać do połączenia, przykryć miseczkę ściereczką i pozostawić w temp.25-30 *C na minimum 10-12 godz (najlepiej na noc).


Nastawianie ciasta na chleb:

  1. Do wyrośniętego zaczynu dodaj:

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 ml wody wymieszanej z miodem
  • szczypta soli
  • ewentualnie ok. 1/2 szklanki ziaren
  • Jeżeli zaczyn przez noc słabo wyrósł, to dodaj łyżeczkę suszonych drożdży i wyrób go ponownie i takiego użyj do pieczenia chleba. 
   
    2.Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haków, nie musi być długo, wystarczy by składniki dobrze się połączyły     

    3.Wyrobione ciasto przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia 
     Wierzch można wyrównać mokrą ręką

    4.Pozostaw foremkę z ciastem w ciepłym miejscu( 30*C), aż ciasto podwoi swoją objętość    

   5. Piecz ok. 45- 50 min. w temp. 200 *C

   6. Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.




Na młodym zakwasie rośnie ok. 4 godz. a przy użyciu dojrzałego 2 godz.

Gdyby chleb nie rósł, to można go zawsze uratować dodając do ciasta łyżeczkę suszonych drożdży i ponownie je wyrobić.Pozostawić do wyrośnięcia, potem piec.



przepis stąd

15 komentarzy:

  1. Piękny! Orkiszowo- żytni, najlepszy, mój ulubiony!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszny. Też piekę żytnio-orkiszowy.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham domowe pieczywo. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/02/tagliatelle-z-lososiem-cukinia-i-mascarpone/

    OdpowiedzUsuń
  4. Orkiszowego jeszcze nie piekłam, cudny!
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba. Może się kiedyś zmotywuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serdeczności! Życzę Ci kolejnego pięknego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowe pieczywko najlepsze. Wyglada smakowicie mmm...

    OdpowiedzUsuń
  8. Super chlebek. Wszystkiego dobrego na ten Nowy Rok oraz wiele inspiracji kulinarnych . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. znam ten chlebek..smakuje że uuuuuu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chlebek świetnie wygląda i czuję jego zapach. Muszę kupić piekarnik lub prodiż, może lepiej będzie mi się piekło.
    Serdeczności noworoczne zostawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. super dopracowane masz te posty! Bardzo podoba mi się blog!! <3
    pozdrawiam!

    i zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Już od dawna marzy mi się zrobienie chleba,ale próbowałam dotąd dwa razy i ani razu nie wyszedł tak jak powinien :( Może czas spróbować po raz kolejny,podobno do 3 razy sztuka. :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...