czwartek, 5 stycznia 2017

Śledzie po kaszubsku z odrobiną porto

                           


                           Blog Proste Potrawy założyłam w lutym 2012, lada moment upłynie zatem pełne 5 lat od pierwszych zamieszczonych tu postów.
Dzielę się na blogu prostymi przepisami no i może trochę bardziej skomplikowanymi. Mam jednak poczucie, że proponowane dania każdy zrobić może...
Nie mam super zdolności kulinarnych. W kuchni radzę sobie tak jak większość z Was, raz lepiej raz gorzej :)
Ale zawsze staram się zamieszczać "apetyczne" zdjęcia, po to by ułatwić Wam przygotowanie potraw. Fotki udają się tak jak widzicie.
Mam nadzieję, że prostota proponowanych dań wpływa na pozycjonowanie stron i popularność bloga.
A dziś polecam małe co nieco ze śledziem.
Nic skomplikowanego :)



Składniki :

  • 3 płaty śledziowe
  • 2 cebule
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 śliwek suszonych
  • 3 łyżki żurawiny, mogą być rodzynki
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki porto
  • 2 łyżki musztardy
  • ok. 30-40 ml oleju
  • sól, pieprz, cukier, majeranek

Przygotowanie:
  1. Słone płaty wymoczyć, cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju
  2. Dodać do niej żurawinę, pokrojone w grubą kostkę ogórki, paprykę, musztardę, koncentrat pomidorowy oraz porto - chwilę smażyć do połączenia składników
  3. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i szczyptą majeranku
  4. Sos wystudzić, całość przełożyć do słoja układając warstwami pokrojone w dzwonka śledzie i sos- aż przejdą wspólnie smakami.

Inspiracja pochodzi z miesięcznika Rossmanna - Skarb nr.12/2016

Moje uwagi:
Śledzie po kaszubsku muszą postać w słoiku choć przez noc, wtedy najlepsze :)

19 komentarzy:

  1. Mniam! uwielbiam śledzie.
    Szczęśliwego 2017!

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna propozycja na śledzie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja. Bardzo lubię śledzie. W takiej wersji jeszcze ich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. To bardzo wykwintne śledzie. Kocham je pod każdą postacią:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój blog jest super Uleńko. Mam zapisanych dużo Twoich przepisów , tylko z realizacją jest gorzej. Śledzie po kaszubsku robię , tylko trochę mój przepis się różni. Na pewno porto doda specyficznego smaczku . Wszystkiego dobrego w Nowym Roku !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za słowa uznania:)pozdrawiam serdecznie !

      Usuń
  6. Ostatnio posadziłam męża do twojego bloga bo szukał przepisu na dyniowate, oczywiście nie dowiedziałam się, który przepis go zainspirował, bo przecież on sam coś wymyślił ;) Ale donoszę Ci, że nieustająco korzystamy z twoich fantastycznych przepisów :)))
    Moc buziaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie te słowa ucieszyły, dziękuje za nie i zapraszam do szukanie u mnie przepisu dla siebie, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  7. Śledzie smakowicie wyglądają - pomyślności w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapewne pyszne, jak wszystko u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedne z moich ulubionych śledzi, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię śledzie pod każdą postacią. No prawie pod każdą. Nie lubię zupy śledziowej, którą robi moja teściowa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Też ostatnio robiłam podobne śledzie.
    Są wyjątkowo pyszne. Jednak nie dodałam porto, a szkoda bo mam oryginalne.
    Aha, i moje są bez ogórka konserwowego.

    Oooo, w lutym będziesz miała 5 rocznicę a ja 16 kwietnia.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Robię podobne, ale jednak inne. Spróbuję wg Twojego przepisu, bo mi sie też podobają.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawy przepis, zapiszę...
    Powodzenia w dalszym blogowaniu.
    Gratuluję rocznicy, 5 lat to już coś.
    Pozdrawiam Ula...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach, z tym alkoholem muszą być jeszcze lepsze...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...