wtorek, 10 stycznia 2017

Mięso gotowane w szynkowarze


Pora Karnawału sprzyja moim eksperymentom w przygotowywaniu mięsa w szynkowarze (kupić można go tu: www.sklepogrodniczy.pl 
Oto jeszcze jeden prosty sposób na wykorzystanie tego praktycznego urządzenia jakim zostałam obdarowana.


Składniki :

  • ok. 1 kg świeżego mięsa od szynki
  • sól, pieprz, papryka ostra mielona
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy

Przygotowanie :
  1. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, posypać papryką mieloną i pieprzem
  2. Nakłuć widelcem, natrzeć drobno pokrojonym czosnkiem
  3. Pozostawić pod przykryciem na noc, albo przynajmniej na godzinę ( w chłodnym miejscu)
  4. Na dno szykowara włożyć liść laurowy, wcisnąć przyrządzone mięso, szynkowar zamknąć
  5. Do garnka z zimną wodą wstawić urządzenie z mięsem, gotować w temp. 90*C przez ok. 90 min. Obserwować temperaturę za pomocą termometru
  6. Mięso wyjąć następnego dnia po wystudzeniu szynkowara.

Już wiem, że następnym eksperymentem w którym wykorzystam szynkowar będzie pasztet.

15 komentarzy:

  1. ROBIŁAM TAKIE MIĘSKO I JEST FAKTYCZNIE PRZEPYSZNE!

    SERDECZNIE POZDRAWIAM:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne jest takie mięsko, domowe najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak szynkowar! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szynka domowej roboty jest najsmaczniejsza.
    Szczęścia w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i bardzo mnie zainteresowałaś tym szynkowarem. Nie lubię gotowych wędlin, więc takie urządzenie by mi odpowiadało i chyba sobie kupie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dostałam szynkowar w prezencie już kilka lat temu i nigdy go nie użyłam , może teraz... Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja mama niedawno kupiła sobie szynkowar. Wędliny z niego są naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam tego urządzenia, widzę, że szynka bardzo apetyczna, nie ma to jednak jak szynka domowej roboty...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę się w końcu na niego zdecydować! wspaniałe mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne i bardzo apetyczne mięsko :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne i z pewnością zdrowsze niż kupne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupełnie zapomniałam, że mam szynkowar. Dzięki za przypomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...