piątek, 13 stycznia 2017

Żurawinowiec




Przepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam.


Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki.


Składniki na ciasto biszkoptowe :

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka
  2. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
  3. Wylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min

Składniki na masę :
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru
  • 1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki  82 % - razem 25 dag
  • 10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholu
  • ok. szklanki wódki


Przygotowanie masy budyniowej do ciasta:

  1. Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić
  2. Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie
Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta:
  • 1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka
  • 125 g masła
  • żurawina
Przygotowanie masy czekoladowej :
  1. Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować!
  2. Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachować
Przygotowanie ciasta:
  1. Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i  smarujemy ją dżemem
  2. Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem
  3. Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej
  4. Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto.
Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :)



Moje uwagi:

Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)
Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki. 
Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.

22 komentarze:

  1. Bardzo fajne ciasto :-) pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, do kawki byłoby idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto w wydaniu z rodzynkami ale z żurawiną musi być również przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto. :-) Częstuję się kawałeczkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglądają te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nooo wygląda rewelacyjnie - mam na razie przerwę w jedzeniu słodyczy ale ten przepis sobie zachowam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi ślinka pociekła, nigdy takiego ciasta nie jadłam, a żurawinę lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pewnie zrobię bo wygląda smakowicie. ale czy zamiast budyniu czekoladowego mozna jakis inny- nie cierpie czekolady!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście , może być budyń śmietankowy, albo jakiś owocowy. A na wierzch zamiast czekolady to nie wiem co...może biała czekolada.Pewnie będzie to juz trochę inne ciasto, ale na pewno też smaczne:)

      Usuń
  9. Uwielbiam żurawinę ,ciasto wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki za kolejny rok z Twoimi przepisami i wielu w kolejnym! I dużo szczęścia w życiu pozablogowym! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda znakomicie. Pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo zachęciłaś mnie zdjęciami i składnikami do jego przygotowania! Muszę się pokusić ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Ciasto wygląda wybornie:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszne ciasto, a warstwa żurawin na pewno przełamuje słodycz ciasta:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...