Przepis na przygotowanie ciasta nie jest skomplikowany, polecam.
Oprócz wymienionych składników będziemy potrzebować również dżem z czarnej porzeczki.
Składniki na ciasto biszkoptowe :
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta biszkoptowego:
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka
- Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać
- Wylać na formę z papierem do pieczenia, piec w temp. 160-180 *C przez ok. 30 min
Składniki na masę :
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie czekoladowe, takie na 1/2 l.- bez cukru
- 1 masło, użyłam pół na pół roślinne z kubka i z kostki 82 % - razem 25 dag
- 10 dag suszonej żurawiny, moczonej przez noc w alkoholu
- ok. szklanki wódki
Przygotowanie masy budyniowej do ciasta:
Moje uwagi:
Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)
Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki.
Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.
- Ugotować budyń na mleku z cukrem i przestudzić
- Masło utrzeć i dodawać do niego po łyżce przestudzonego budyniu, wmieszać dokładnie
Składniki do masy czekoladowej z żurawiną na wierzch ciasta:
- 1 czekolada mleczna i 1 czekolada gorzka
- 125 g masła
- żurawina
Przygotowanie masy czekoladowej :
- Masło ogrzać w rondelku i rozpuścić w nim obie czekolady, uważać by nie zagotować!
- Dodać do tego osączoną z alkoholu żurawinę - wymieszać dokładnie, a alkohol zachować
Przygotowanie ciasta:
- Kroimy biszkopt na 2 części, jedną układamy w foremce na papierze do pieczenia, nasączamy częścią alkoholu i smarujemy ją dżemem
- Wykładamy na niego część masy budyniowej- rozsmarowujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu, ciasto nasączamy pozostałym alkoholem
- Rozsmarowujemy na nim resztę masy budyniowej
- Na wierzch wykładamy rozpuszczoną czekoladę z żurawiną i wyrównujemy ciasto.
Przepis z "103 ciasta siostry Anastazji", zmodyfikowałam go w ten sposób, że użyłam żurawinę, a nie rodzynki :)
Moje uwagi:
Jeśli ciasto nasączymy lekko posłodzoną wodą plus sok z cytryny to ciasto będą mogły spróbować również dzieci:)
Czekolada na wierzchu jest dość twarda, dlatego ciasto przed krojeniem wyjęłam na jakiś czas z lodówki.
Jeśli użyjemy rodzynek, to ciasto będzie bardzo słodkie.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńWspaniały :D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, do kawki byłoby idealne :D
OdpowiedzUsuńSuper ciacho :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto w wydaniu z rodzynkami ale z żurawiną musi być również przepyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto. :-) Częstuję się kawałeczkiem :-)
OdpowiedzUsuńwyglada smacznie;)mniam;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te warstwy :)
OdpowiedzUsuńNooo wygląda rewelacyjnie - mam na razie przerwę w jedzeniu słodyczy ale ten przepis sobie zachowam :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka pociekła, nigdy takiego ciasta nie jadłam, a żurawinę lubię :)
OdpowiedzUsuńPewnie zrobię bo wygląda smakowicie. ale czy zamiast budyniu czekoladowego mozna jakis inny- nie cierpie czekolady!
OdpowiedzUsuńOczywiście , może być budyń śmietankowy, albo jakiś owocowy. A na wierzch zamiast czekolady to nie wiem co...może biała czekolada.Pewnie będzie to juz trochę inne ciasto, ale na pewno też smaczne:)
UsuńUwielbiam żurawinę ,ciasto wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki za kolejny rok z Twoimi przepisami i wielu w kolejnym! I dużo szczęścia w życiu pozablogowym! :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie. Pewnie tak samo smakuje. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńSama słodycz. Lubię.
OdpowiedzUsuńpyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńbardzo zachęciłaś mnie zdjęciami i składnikami do jego przygotowania! Muszę się pokusić ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Ciasto wygląda wybornie:D
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, a warstwa żurawin na pewno przełamuje słodycz ciasta:)
OdpowiedzUsuń