Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu chleba. A oto efekt.
Zaczyn:
- 1,5 dag drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki żytniej typ 720
Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce.
Ciasto chlebowe:
- zaczyn
- 2 łyżki miodu
- 375 ml ciepłej wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody)
- 400 g mąki żytniej typ 720
- 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni) , u mnie miód
- 25 ml mocnej kawy
- ziarna do posypania (opcjonalnie)
- plus 1 jajko do posmarowania chlebów
- Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawę
- Zarabiać, dodając wodę aż ciasto zacznie zbijać się w kulę
- Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki żytniej powinno być lekko klejące). Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć oliwa i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętość
- Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.
- Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.
Moje uwagi:
Chleb piekłam w foremkach 25 x 12 cm
Dodałam do niego kawę zbożową zaparzoną w 50 ml wody, dodałam więc w całości 400 ml wody, a nie 375 ml jak było w przepisie.
Opiekłam kilka kromek w tosterze, pycha :)
Wspólnie pumpernikiel pieczono na blogach:
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten appetit!
Grunt to przepis!
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek Dany
Ogrody Babilonu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Gotuj zdrowo! Guten appetit!
Grunt to przepis!
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek Dany
Ogrody Babilonu
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Piękny!
OdpowiedzUsuńZjadłabym z rozkoszą kilka Twoich kromek...
I dziękuję,że piekłaś w styczniu w ramach naszej Piekarni!
Przepis na chlebek nie był skomplikowany i dlatego mi się udał:)
Usuńale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite chlebki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Pozdrawiam
Super Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńBardzo udany efekt ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie! Ogromna frajda i pyszny efekt :)
OdpowiedzUsuńPysznie upieczony!
OdpowiedzUsuńSmaczna, szybka wersja :)
Miło piec razem w styczniu!
Wyszły wspaniale. Pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekło ! Dzięki za wspólny czas :-).
OdpowiedzUsuńTwoje chleby prezentują się pięknie i apetycznie. Dziękuję za wspólny czas w styczniowej piekarni.
OdpowiedzUsuńdobrze, że dałaś się namówić:) wspaniały bochenek!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńZawsze się zastanawiałam co to jest ten pumpernikiel :)
OdpowiedzUsuńPIĘKNY, WYGLĄDA BARDZO SMACZNIE.
OdpowiedzUsuńWYPRÓBUJĘ TWÓJ PRZEPIS.
POZDRAWIAM:)
całe lata nie jadłam pumpernikla, a sama nigdy nie piekłam... narobiłaś mi apetytu! :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne kromki!
OdpowiedzUsuńDobrze, że dałaś się zachęcić. :)
Jadłam kiedyś taki własnoręcznie upieczony chleb.Pychota , smak niezapomniany.Pięknie wygląda Twój chlebek. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńWiesz Uleńko, Ty to jednak potrafisz upichcic chyba wszystko. Ja nawet zwykłego chleba nigdy nie upiekłam, ale pochwalę się, że dzisiaj zrobiłam bułeczki z Twojego przepisu. Pyszne były i szybko się skończyły.( Wrzucę na mojego bloga fotki) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wypieczony są Twoje bochenki i mają idealny miękisz. Dziekuję za wspólne pieczenia.
OdpowiedzUsuńwyszedł rewelacyjny :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł. Do kolejnego razu! :-)
OdpowiedzUsuńPiękne chlebki!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i wszystkiego dobrego w nowym roku!