środa, 18 stycznia 2017

Śledzie w musztardzie francuskiej

Do pracy idę szybkim krokiem, bo najczęściej się spieszę. Wtedy często zerkam na ekran telefonu na którym wyświetla się zegar, ponieważ tradycyjnego zegarka nie posiadam :( 
Prawdę mówiąc miałam taki, ale gdzieś  dawno mi się zapodział.
A nie zawsze wygodnie mi szukać aparatu w kieszeni czy torebce...
Dlatego coraz bardziej dojrzewam do myśli by wejść do salonu który mijam codziennie. Na kolorowej szybie wystawy widnieje duży napis : zegarki import
Na pewno znajdę tam model dla siebie.
I to będzie rozwiązanie idealne. Zamiast nerwowo przeszukiwać swoją torebkę w poszukiwaniu telefonu, zegarek będę mieć zawsze...na ręku :)





A dziś propozycja którą podała mi moja znajoma.
Śledzie lubi większość z nas dlatego przepis wydaje się godny polecenia, przygotowany w nowej odsłonie.




Składniki na zalewę:
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 %
  • 3 czerwone cebule
  • 1 szklanka cukru
  • 2 liście laurowe
  • musztarda francuska
  • majonez
  • 3 ziarenka ziela, 5 ziaren pieprzu
  • 1 cała torebka gorczycy w ziarnach
plus 5 płatów śledziowych.




Przygotowanie :
  1. Składniki na zalewę oprócz majonezu i musztardy zagotować razem z pokrojoną cebulą - wystudzić
  2. Do wystudzonej zalewy włożyć pokrojone w małe dzwonka śledzie i moczyć przez 2 dni
  3. Po 2 dniach wyjąć śledzie z zalewy wraz z cebulą, osączyć na sicie
  4. W słoju układać warstwowo; śledzie, majonez wymieszany z musztardą ( u mnie pół na pół), cebula i tak do wyczerpania składników
  5. Najlepsze po 2-3 dniach.

Jeśli dodamy więcej musztardy , a mniej majonezu to będą ostrzejsze w smaku.

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą musztardą francuską i śledziami zarazem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledzie.
    Skorzystam z twojego przepisu bo jest bez śmietany.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlatego właśnie kupiłam w tym roku mamie zegarek pod choinkę, żeby nie musiała ciągle zerkać na komórkę :) A śledziki bardzo apetyczne, nie znałam ich w takiej odsłonie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobają mi się te zegarki, pardon, śledzie w musztardzie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam śledzie, a z dodatkiem musztardy francuskiej muszą smakować obłędnie. Za pewne pumpernikiel który pokazałaś też idealnie pasuje do śledzi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jestem fanką śledzi, ale zdjęcia smakowite :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...