Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 2 niepełne szklanki mąki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
ponadto:
- serek almette z Gruszką i jabłkiem lub marmolada
- cukier brązowy, cynamon, cukier puder
Przygotowanie:
- W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać cukier, wymieszać i przykryć ściereczką- na ok. 10 min.( drożdże podwoja objętość)
- Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, roztopione masło, żółtko i wyrośnięte drożdże- wyrobić łyżką drewnianą
- Uformować z ciasta kulę , odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia
- Wyrośnięte ciasto podzielić na co najmniej 6-8 części
- Każdą rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm w nieduży prostokąt, posmarować cienko marmoladą lub serkiem Almette z gruszką i jabłkiem
- Każdy prostokąt ciasta zwinąć w rulon, przeciąć go wzdłuż na pół, dwa końce przepleść ze sobą i uformować wieńce- zlepić końce
- Splecione warkocze przełożyć na blachę wyłożoną papierem, posmarować jajkiem( ja posmarowałam roztrzepanym białkiem), oprószyć cynamonem i cukrem brązowym
- Piec ok. 30-35 min. w 200*C
- Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Super!
OdpowiedzUsuńTrzeba upiec...
Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję kiedyś w wolnej chwili:)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia - zapewne cynamonowe warkocze smakują wyśmienicie - pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńpyszne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki. W końcu wiem jak robić takie wianuszki. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie! mmmm
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie u Ciebie...zapisze przepis bo mi smaka narobiłaś...serdecznie pozdrawiam Ula...
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają bardzo apetycznie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńale musiały pachnieć podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i pewnie też tak smakują :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wyglądają! Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńxxBasia
Świetne bułeczki. Drożdżowe ciasto jest dla mnie najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńZapachniało dzieciństwem
OdpowiedzUsuń