Składniki :
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli czerwonej
- 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry
- pieczarki 1/2 kg
- 1 papryka czerwona
- 3 cebule
- przyprawa meksykańska
- masło klarowane
Pulpeciki do zupy:
- 1/2 mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta, cebula, sól, pieprz
Wszystkie składniki połączyć, dokładnie "wyrobić" ręką. Formować małe okrągłe pulpeciki.
Przygotowanie :
- Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy
- Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki
- Z mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego przepisu
- Cebulę, pieczarki przesmażyć krótko na maśle klarowanym
- Do ok. 5 szklanek wrzącej wody wrzucić paprykę, kukurydzę i fasolkę -pogotować chwilę
- Dołożyć pieczarki z cebulą oraz przygotowane pulpeciki- pogotować do miękkości pulpecików, dodać pomidory z puszki
- Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską.
Smacznego !
Jeśli zupa wyjdzie Wam za gęsta, zawsze można dolać wody:)
Jeśli zupa wyjdzie Wam za gęsta, zawsze można dolać wody:)
Na pewno pyszna jest taka zupka ;)
OdpowiedzUsuńapetyczna i treściwa :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki.
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupa :)
OdpowiedzUsuńOj no to pyszne musi być zaraz kopiuję
OdpowiedzUsuńŚwietna, lubię takie smaki. Zupka może byc jednogarnkowym daniem.
OdpowiedzUsuń