poniedziałek, 23 stycznia 2017

Zupa meksykańska


Mój Syn nauczył się przyrządzać taką zupę i często nią nas zaskakuje:)


Składniki :


  • puszka kukurydzy
  • puszka fasoli czerwonej
  • 2 puszki pomidorów krojonych- bez skóry
  • pieczarki 1/2 kg
  • 1 papryka czerwona
  • 3 cebule
  • przyprawa meksykańska
  • masło klarowane
Pulpeciki do zupy:
  • 1/2 mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • bułka tarta, cebula, sól, pieprz
Przygotowanie :
  1. Kukurydzę i fasolkę osączyć z zalewy
  2. Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki, paprykę w paseczki
  3. Z mięsa mielonego zrobić małe pulpeciki wg tego przepisu
  4. Cebulę, pieczarki przesmażyć krótko na maśle klarowanym
  5. Do ok. 5 szklanek wrzącej wody wrzucić paprykę, kukurydzę i fasolkę -pogotować chwilę
  6. Dołożyć pieczarki z cebulą oraz pulpeciki- pogotować do miękkości pulpecików, dodać pomidory z puszki
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą meksykańską.

                                               Smacznego !

         Jeśli zupa wyjdzie Wam za gęsta, zawsze można dolać wody:)

6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...