środa, 25 stycznia 2017

Tort jagodowy na roczek

Nasz Wnusio ma dopiero pół roczku, a więc Roczek przed nim:)
Dziś nie wiemy jaki prezent sprawiłby mu radość, bo tego się jeszcze od niego nie dowiemy...
Ale my najbliżsi będziemy chcieli wtedy zrobić mu jakąś niespodziankę.
To, że prezent na roczek  będzie, to pewne, ale oprócz prezentu może będzie ciacho, a może nawet tort :)
Goście na pewno chętnie się nim poczęstują.
A może uda się zrobić ciacho jeszcze smaczniejsze ?






Składniki na biszkopt :

  • 4 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 łyżki wody

Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek
  2. Do żółtek dodawać stopniowo cukier, po łyżce wody i ucierać
  3. Połączyć mąkę z proszkiem i dodawać przesiane po łyżce do utartych żółtek
  4. Białka ubić ze szczyptą soli i dodać do masy żółtkowo-mącznej- wmieszać ostrożnie, by białka nie opadły
  5. Upiec w temp.180 *C przez około 30 min.- przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem.

Składniki na krem:
  • 2 serki mascarpone po 250 g
  • jogurt grecki - 180 g
  • cukier puder
  • dodatkowo jagody, śmietana 36% ok. 150 ml

Przygotowanie:
  1. Do 1 serka mascarpone dodać jogurt i go dokładnie ubić, można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru
  2. Odjąć 3/4 kremu i zachować,  do reszty dodać drugi serek mascarpone i  4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy
  3. Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek"
  4. Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować częścią białego kremu, na to położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować kremem jagodowym, położyć najmniejszą część biszkopta i posmarować resztą białego kremu, udekorować jagodami
  5. Gotowe biszkopty przekroić na pół, posmarować je ubitą śmietaną tortową, ( jeśli potrzeba to z tej śmietany można zrobić jeszcze dekoracje na wierzchu ciasta) obłożyć nimi ciasto, zawiązać wstążką.
Potrzebujemy również cytrynę do zrobienia syropu do nasączenia biszkopta oraz gotowe biszkopty- paluszki. 
Biszkopt upiekłam w foremce o średnicy 25 cm, a lepsza byłaby 23 cm. Ciasto byłoby wyższe.


                                          Nasz Wnusio :)

11 komentarzy:

  1. Śliczny wnusio,a torcik wygląda pysznie☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały torcik, dużo zdróweczka dla wnusia :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Torcik wygląda bardzo smacznie:) Uwielbiam dodatek jagód w wypiekach:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Sliczniutki chłopczyk! Gratuluję Babci:) Dla wnucząt obmyśla się przróżne prezenty, bo kochamy je mocno i inaczej niż własne dzieci. Rodzice są od wychowywania, a my dziadkowie od rozpieszczania:)))
    Torcik wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka babcia to skarb! Bardzo podoba mi sie motyw z tymi biszkoptami na brzegach i ta kokardka:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wnusio cudny, w pełni zasługuje na tort.

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort wygląda bardzo apetycznie , a wnusio to słodziak o pięknych dużych oczach. Pozdrawiam Uleńko serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje wszystkim , bo mój Wnusio jest rzeczywiście słodki :O)

      Usuń
  8. niesamowicie apetyczny ten tort, lubię takie :)
    uściski dla wnusia :*

    OdpowiedzUsuń
  9. torcik prezentuje sie uroczo :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...