Zrobiłam zakupy w sklepie www.frisco.pl
Głównie orzechy, migdały i kandyzowane owoce. To wygodna forma zakupów :)
Oferta sklepu jest bardzo szeroka.
Nie trzeba wychodzić z domu by mieć to co właśnie potrzebujemy.
Zaoszczędzony czas poświęciłam na upieczenie pysznego panforte.
Zapraszam.
A kawa tchibo będzie do tego wspaniałym dodatkiem :)
W całym domu pachnie ciastem i kawą...
Składniki :
Głównie orzechy, migdały i kandyzowane owoce. To wygodna forma zakupów :)
Oferta sklepu jest bardzo szeroka.
Nie trzeba wychodzić z domu by mieć to co właśnie potrzebujemy.
Zaoszczędzony czas poświęciłam na upieczenie pysznego panforte.
Zapraszam.
A kawa tchibo będzie do tego wspaniałym dodatkiem :)
W całym domu pachnie ciastem i kawą...
Składniki :
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g miodu wielokwiatowego
- 130 g orzechów laskowych (nieobranych)
- 130 g migdałów nieobranych
- 100 g migdałów obranych (mogą być posiekane)
- 70 g suszonych fig lub daktyli
- 150 g kandyzowanych owoców np.cytryny, pomarańcze, imbir
- łyżka kakao
- łyżeczka cynamonu
- szczypta startej gałki muszkatołowej ( nie więcej niż pół łyżeczki)
- zmielone goździki ( nie więcej niż pół łyżeczki)
- szczypta mielonego imbiru
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- W dużym naczyniu wymieszać orzechy, owoce kandyzowane, pokrojone figi lub daktyle, mąkę, kakao i przyprawy- ważne by każdy składnik został pokryty mąką
- Następnie na małym ogniu stop masło z cukrem i miodem- uważać by temp. nie była zbyt wysoka ( co najwyżej 120 *C), bo ciasto będzie twarde
- Tak przygotowany syrop wlać do miski z bakaliami i dokładnie wymieszaj- każdy składnik powinien być zatopiony w syropie
- Gotowa masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w temp. 160*C przez 40-45 min.- sygnałem upieczenia są pojawiające się pęcherzyki na powierzchni ciasta
- Ciasto odstawić na 4-5 godz. dopiero wtedy kroimy.
Przepis znalazłam w jakiejś kolorowej gazecie, ale podobny znajdziecie na Moich Wypiekach.
Ciasto jest dość twarde, dlatego polecam głownie tym którzy mają mocne zęby :)
Jak tylko coś mi zostanie, to włożę do słoja, za kilka dni zrobi się na pewno kruchsze.
Moje uwagi:
Ciasto jest dość twarde, dlatego polecam głownie tym którzy mają mocne zęby :)
Jak tylko coś mi zostanie, to włożę do słoja, za kilka dni zrobi się na pewno kruchsze.
Moje uwagi:
- ciasto lepiej piec krócej niż za długo, bo będzie twarde
- dodane owoce kandyzowane podczas pieczenia dodatkowo stwardniały, może lepszym i tańszym dodatkiem byłby rodzynki czy żurawina (kiedyś na pewno wypróbuje taką wersję), a kandyzowany imbir zachował miękkość.
pycha :)
OdpowiedzUsuńale to apetycznie wygląda :) zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńJadłam to we Włoszech, ale było okropnie twarde :-(
OdpowiedzUsuńale pychota:)
OdpowiedzUsuńmnóstwo bakalii ale ja je lubię :) z kubkiem mleka idealne:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuń