poniedziałek, 30 stycznia 2017

Pasztet z selera - wegetariański



Składniki:

  • 50 dag startego selera
  • 1 marchew
  • 50 dag pieczarek
  • 3 jajka
  • 3 średnie cebule, w tym jedna czerwona
  • 10 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • papryka ostra mielona



Przygotowanie :
  1. Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na łyżce masła klarowanego do momentu aż odparuje z nich sok
  2. Seler, cebule i marchew zetrzeć np. w mikserze i krótko gotować w garnku z 2 łyżkami masła klarowanego i połową szklanki wody - do momentu odparowania soku, często mieszać 
  3. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce, dodać do smaku przyprawy oraz kaszkę i płatki, wystudzić
  4. Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka, ewentualnie gdy masa będzie za rzadka dodać jeszcze kaszki- wymieszać
  5. Przełożyć do foremki o wymiarach 26 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch masy
  6. Piec ok. 1 godz. w temp. 190 *C

12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, czasami lubię upiec coś bez mięsa dlatego przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki pasztet musi smakować rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem smaku. Nietypowy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow !!! To musi być pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten przepis , pasztet wygląda smakowicie.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Odkroiłem sobie kawałek pasztetu z Twojego zdjęcia. Pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  7. O takiej pieczeni jeszcze nie słyszałam. Bardzo oryginalna :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze bez mięsa nie piekłam. Może czas wypróbować?

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie i ten kolor, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam takie wegetariańskie pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pasztet z selera :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...