wtorek, 7 lutego 2017

Chuda konserwa z golonki i boczku z szynkowaru

Szczególnie przypadnie do smaku tym którzy preferują w diecie chude mięsa :)
Ta konserwa zawiera w sobie 100% mięsa:)


Od kiedy mam szynkowar to przyrządzam w nim mięsa wg własnych pomysłów i oczywiście smakują mi bardziej od tych które czasami kupuję w sklepie.
To jeszcze jedna propozycja dla tych którzy posiadają taki sprzęt jak szynkowar:)



Składniki :

  • 60 dag mielonego mięsa z chudego boczku
  • 50 dag mięsa z golonki ( też tylko chude mięso)
  • sól, pieprz, papryka czerwona, ostra
  • zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek zimnej wody

Przygotowanie :
  1. Do mięsa mielonego z boczku dodać pokrojone dość drobno mięso z golonki (bez skóry)
  2. Doprawić solą, pieprzem, papryką, ziołami i przeciśniętym czosnkiem
  3. Całość dokładnie wyrobić, dodać wcześniej kilka łyżek wody,szynkowar napełnić mięsem- zamknąć
  4. Wstawić do zimnej wody, gotować w temp. 90 *C, u mnie wystarczyło ok. 50 min, ale myślę, że po 45 min. też mięso będzie ugotowane.
Z tego co widzicie to mięso tak przyrządzone jest bardzo smaczne, użyte składniki chude, dlatego dla tych którzy nie jadają tłuszczu będzie w sam raz :)
Mięso ugotowałam zaraz po przyrządzeniu, ale myślę, że przetrzymanie go w chłodnym miejscu przez noc i ugotowanie dnia następnego doda mu jeszcze więcej smaku.
Wkładając mięso do szynkowara należy starannie je ugnieść, inaczej będzie wyglądało tak jak u mnie. Ale nie kruszyło się, ponieważ mięso z golonki jest dość kleiste i zwięzłe. I w efekcie o  niebo lepsze od każdej kupnej konserwy :)
Jeśli zdecydujemy upiec takie mięso , to też powinno być dobre.
Dodałabym wtedy do niego ze 2 jajka i kilka łyżek bułki tartej.
Tu znajdziecie jeszcze jeden przepis na mięso domowej roboty.

15 komentarzy:

  1. Szynkowar nadal mnie zaskakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mięsko wygląda bardzo smakowicie! Nie mam szynkowara, niestety:) Muszę się przyznać, że gotuję bo muszę, tak mi się jakoś teraz porobiło:( Wybieram same łatwe do przyrządzania przepisy... Myślisz, że to się kiedyś zmieni? Może to ta zima tak działa? Ech...
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, każdy z nas ma lepsze i gorsze dni.
      Jeśli masz kłopoty z gotowaniem, to rozumiem, ja tez miewam takie dni i wtedy gotuje coś co wszyscy lubimy i jest super proste do zrobienia. Ja gotuje codziennie, ale czasem robię np. zupę na dwa dni :)Polecam Ci moje proste zupy, szybkie i wydaje mi się, że smaczne, pozdrawiam Cie serdecznie i byle do wiosny!

      Usuń
  3. wspaniale wygląda - mamy w domu szynkowar ale takiego zestwienia nie robiłam - zabieram przepis - dziękuję- buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęciłaś mnie bardzo . Mam szynkowar i spróbuję . Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie ma to jak domowa wędlinka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno nie używałam mojego szynkowaru, chyba czas go odkurzyć ;)Nie dość, że pyszne to jeszcze zdrowe, bo taka wędlinka robiona w niskiej temperaturze zachowuje sporo wartości odżywczych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj nie, takich rzeczy nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. swojskie wyroby są najlepsze !

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie, chyba wyciągnę szynkowar i wypróbuję ten przepis! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda znakomicie. Muszę rozejrzeć się za sprzętem. Pozdrawiam:):):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...