"Zielenina bez glutenu" to moja pierwsza książka kucharska która traktuje o diecie bezglutenowej.
Brakowało mi takiej, bo w mojej rodzinie pojawił się problem nietolerancji glutenu i zaczęłam poszukiwać prostych przepisów.
Przepisy w książce podzielono wg pór roku.
To duża wygoda, bo łatwo znaleźć przepisy które są aktualne, sezonowe. Mamy więc tu przepisy na wiosnę, lato, jesień i zimę. Są propozycje menu na śniadania, obiady, kolacje oraz desery.
Produkty w nich oryginalne, często zaskakujące, ale użyte do prostych przepisów, którym podoła każdy z nas. Dania oparte na kaszach, warzywach, owocach i świeżych ziołach.
Dodatkowo każdy przepis ma ilustrację.
Moje książki kucharskie zawierają przepisy tradycyjne, takiej mi brakowało. Będzie moim "rodzynkiem" :)
Upiekłam chleb wg przepisu jaki znalazłam w książce:
Składniki :
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki z amarantusa
- 200 g mąki gryczanej
- 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik, dałam nasiona kminku
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 min.
- Kaszę przekładamy do naczynia w którym w którym będziemy wyrabiać ciasto na chleb- można to zrobić w robocie kuchennym z hakiem
- Wlewamy wodę i olej, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą
- W misce mieszamy mąki, solą i kminek. Dodajemy do mokrych składników
- Wyrabiamy aż powstanie dobrze połączone, ale mocno klejące ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
- Po tym czasie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia
- Gdy ciasto wyrośnie do brzegu foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy ok. 35 min, w moim piekarniku 45 min.
- Wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Wg mnie do pieczenia tego chleba można dodać ciut więcej soli.
Najlepszy na następny dzień gdy wystygnie.
Najlepszy na następny dzień gdy wystygnie.
Chleb z kaszą jaglaną ma swój specyficzny smak, dla tych co muszą wystrzegać się glutenu na pewno przepis przydatny.
Do przepisów bezglutenowych będę zaglądać i jeśli tylko coś "upitraszę" to na pewno tu się pojawi :)
A kto już teraz potrzebuje takiej pozycji to polecam, kupić można na www.taniaksiazka.pl
Chętnie skorzystam z Twojej propozycji chlebowej:)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie ten przepis na chleb! :)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda znakomicie. Może się skuszę. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebek ! Jak piec, to tylko taki ! A książka mnie kusi. :)
OdpowiedzUsuńPrzy diecie bezglutenowej,każdy taki pomysł jest na wagę złota :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness :)