poniedziałek, 13 lutego 2017

Zupa cytrynowa


Zupę przyrządzamy na bazie rosołu z kury domowej. Z powodu brak takiego rosołu w tym momencie zupę ugotowałam po prostu na "kostce rosołowej".
Jest to wersja dość dietetyczna i na pewno nie zaspokoi "wilczego "apetytu :)
Ale może być świetną alternatywą dla tradycyjnych zup, szczególnie dla tych podawanych z niecodziennej okazji :)np. Walentynek.



Składniki :
  • cytryna, wyszorowana i wyparzona, najlepsza nie woskowana
  • imbir
  • kardamon, kurkuma
  • śmietana kremowa
  • żółtko
  • kostka rosołowa
  • mąka ziemniaczana
  • ewentualnie groszek ptysiowy lub biszkopty

Przygotowanie :
  1. Zagotować ok. 1/2 litra wody, dodać startą żółtą część cytryny ( na drobnych oczkach tarki jarzynowej) i uważać aby nie trzeć białej osłonki, bo daje gorycz
  2. Dodać szczyptę kardamonu, soli, kurkumy, świeży starty imbir (ok.0,5 cm)
  3. W 1/4 szklance zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodać do zupy, zagotować ciągle mieszając
  4. W garnuszku utrzeć żółtko, z 1 małej lub 1/2 dużej cytryny wycisnąć sok
  5. Zdjąć zupę z ognia, wpierw wlać sok- wymieszać, kostkę rosołową, potem utarte żółtko i ponownie wymieszać dokładnie by się nie zważyło
  6. Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub bardziej na słodko z biszkoptami
  7. Tuz przed podaniem zupy  możemy wlać do niej po łyżce lub 2 śmietany.


Zupa podawana w sezonie zimowym może być gęściejsza, a latem o lżejszej konsystencji.
Ilość dodawanego imbiru, kardamonu i kurkumy należy kontrolować by nie przeholować:)
Jeśli dodamy ciut więcej kurkumy to kolor zupy będzie intensywniejszy.


10 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o zupie cytrynowej. Nawet nie myślałam, że z cytryny można zrobić zupę. Z ciekawości wypróbuję;) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa zupka, nigdy takiej nie jadłam i na pewno chętnie spróbuję :)
    Pozdrawiam, Agness :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z cytryny to robię limoncello:-))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo oryginalny przepis. Nigdy by mi do głowy nie przyszło, że można ugotować taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest niezwykle świeża, jadlam kiedyś

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię Uleńko, ale na kurczaku i podaję z ryżem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, muszę spróbować z ryżem, bo wydaje się być pyszna :)
      pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Muszę przyznać, że takiej zupy jeszcze nie robiłam, zawsze można nauczyć się czegoś nowego, świetny przepis, wypróbuję...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...