wtorek, 14 marca 2017

Kurczak z zielonym groszkiem


Składniki :

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 4 łyżki zielonego groszku- u mnie mrożony
  • sól, pieprz, czerwona mielona papryka
  • tłuszcz do smażenia, mąka


Przygotowanie :
  1. Z umytych udek zdjąć skórę, posypać solą, pieprzem, papryką
  2. Oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu
  3. Do garnka z niewielką ilością wody włożyć obsmażone udka wraz z tłuszczem, gotować do niewielkiej miękkości
  4. Warzywa obrać, poszatkować, obsmażyć na tłuszczu, dołożyć do mięsa, na koniec gotowania wsypać groszek, ugotować wszystko do miękkości 
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem
  6. Podawać z ryżem :)

                                   Udka były duże, więc dzieliłam je na 2 części.
Kto lubi kurczaka bardziej na słodko może dodać do warzyw garść rodzynek.

16 komentarzy:

  1. muszę wypróbować, mam córeczkę niejadka może w tej wersji polubi kurczaka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Groszek i marchewka to idealne połączenie:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zatęskniłam za kurczakiem, a u mnie ostatnio ciągle wołowina. Zjadłabym chętnie taki obiadek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa propozycja na kurczaka :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada apetycznie :) Pozdrawiam Ulenko

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno smakuje pysznie!
    Bardzo dobra propozycja na obiad.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis bardzo mi się przyda, chętnie nim odmienię nasze dotychczasowe sposoby na podanie kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślałam, że to na wierzchu to zrumieniona tarta bułeczka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bułeczka, a zbyt drobno poszatkowana marchewka :)
      A danie jest naprawdę smaczne - polecam.

      Usuń
  10. kurczaczek wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonały pomysł na dodatek groszku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...