wtorek, 30 maja 2017

Kurczak na ostro

Przyprawy są naprawdę ostre, jeśli takie nam szkodzą lub nie lubimy mięsa na ostro, to lepiej nie przygotowujmy kurczaka wg tego przepisu.





Składniki :

  • 6 porcji z kurczaka bez antybiotyków
  • 3-4 łyżki musztardy np. sarepskiej
  • płaska łyżka pieprzu mielonego czarnego
  • płaska łyżka chili
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kurkumy
  • olej


Przygotowanie :
  1. Składniki ziołowe połączyć z musztardą
  2. Uzyskaną mieszanką posmarować mięso, pozostawić w chłodzie do dnia następnego
  3. Następnego dnia mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kilkoma łyżkami oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika (180-190 *C)
  4. Piec na rumiano, do momentu aż mięso będzie odchodzić od kości.
Jeśli lubimy rzeczywiście super ostre przyprawy to można zdjąć skórę z mięsa i posmarować je musztardą z przyprawami, wtedy mięso po upieczeniu będzie jeszcze ostrzejsze.



11 komentarzy:

  1. Tak doprawione mięsko musiało świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię tak przyrządzonego kurczaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i wyraziście :) Tak lubię - pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Kto lubi na ostro na pewno spróbuje . Ja niezbyt lubię. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię mięsko na ostro, pysznie wygladają te kawałeczki -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I już wiem co dziś zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam takiego pieczonego kurczaka. Ale zrobiłaś mi smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię dobrze przyprawionego kurczaka.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja wolę raczej łagodne smaki, ale od czasu do czasu i taka ostra wersja kusi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...