Składniki :
- mała cukinia
- połowa średniego batata
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
- sól, tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Umytą, nieobraną cukinię zetrzeć na tarce, posypać solą i pozostawić na chwilę
- Obrany batat również zetrzeć
- Cukinię odcisnąć, połączyć z batatem, dodać mąkę, jajko, odrobinę soli- wymieszać
- Smażyć cienkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, najsmaczniejsze na ciepło.
A w ogrodzie coraz piękniej jest:)
wyglądają bardzo smakowicie, napewno wypróbuje przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Świetne placuszki :)
OdpowiedzUsuńpyszne placuchy ;)
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii robiłyśmy nie raz ale tera koniecznie musimy dodać bataty ;)
OdpowiedzUsuńPlacki wyglądają pysznie . Uwielbiam wszystkie. Takich nigdy nie robiłam. Ogród coraz bardziej kolorowy. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń