poniedziałek, 8 maja 2017

Struan- słodki chleb szkocki

Na zaproszenie Amber, w piekarni Majowej upiekłam ten pyszny chleb, który jak dla mnie może być również ciastem :) taka chałka.




Struan - to słodki chleb szkocki wypiekany w wigilię św. Michała Archanioła.

wersja drożdżowa – przepis stąd – klik!

( tłumaczenie przepisu przez Marcina)

 



Składniki :


  • 680 g mąki pszennej chlebowej, u mnie typ 750
  • 45 g polenty
  • 30 g płatków owsianych
  • 15 g otrębów pszennych
  • 70 g ugotowanego brązowego ryżu
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 17 g soli
  • 60 g miodu
  • 270 g letniej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 130 g kefiru lub maślanki ( u mnie maślanka)
plus

  • 300 g rodzynek, u mnie tylko 150 g bo użyłam do jednego bochenka
  • roztopione masło (ok. 50 g)
  • dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu
  • smalec do natłuszczenia foremek


Przygotowanie ciasta chlebowego na 2 foremki na 23 cm dł.


  1. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę (lub kefir) i miód.
  2. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier, sól, mąkę. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 min. Ja wyrabiałam łyżką drewnianą.
  3. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat, rozciągnij i obsyp rodzynkami. Złóż ciasto i wyrabiaj ręcznie 2 – 3 minuty, do równomiernego rozłożenia się rodzynek w cieście. Nie używaj robota, gdyż może on rodzynki rozetrzeć na miazgę.
  4. Przełóż ciasto do natłuszczonej miski i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej, na 2 – 3 godz. do podwojenia się jego objętości.
  5. Po tym czasie oprósz blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości foremki. Przy użyciu pędzelka kuchennego posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu.
  6. Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto nie osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
  7. Nastaw piekarnik na temperaturę 180*C. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika i piecz około 45 – 50 min. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły.
  8. Po upieczeniu się chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało. Odstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia.


Uwagi:
– w razie braku polenty, można użyć kaszy kukurydzianej
– zamiast rodzynek można dać suszoną żurawinę (albo mieszankę rodzynek z żurawiną)
-ja podzieliłam ciasto na dwie części i tylko do jednej dodałam rodzynki, druga była bez nich (na zdjęciu)
- jeden chlebek posypałam kruszonką, ten z rodzynkami, a bez kruszonki poleci ze mną w dalekie strony :) 

Im ciasto cieniej rozwałkujemy tym bardziej  ciekawsze będzie jego"wnętrze"po upieczeniu.
A to znalazłam na blogu Ani:

"29 września, w przeddzień święta św. Michała Archanioła, w zachodniej Szkocji każda rodzina piekła Struan Michael. Chleb, w którym znajdowały się różne ziarna zebrane w ciągu roku. Celtycki zwyczaj nakazywał, aby chleb upiekła najstarsza córka w rodzinie pod czujnym okiem matki. Duże chleby były pieczone dla społeczności, a małe dla każdego członka rodziny. Na pamiątkę nieobecnych przyjaciół lub tych, którzy zginęli, piekło się specjalny Struan, błogosławiony wczesnym rankiem. Wszyscy śpiewali inwokację do Saint Michael, opiekuna zbiorów.
Tradycyjna receptura chleba według starego hymnu Błogosławiony Struan, zawiera wiele ciekawych składników: mniszek, czosnek, brzoskwinię, naparstnicę i nagietek. Struan bowiem był symbolem i istotą zbiorów, chlebem rytualnym.
Niestety został na długi czas w Szkocji zapomniany. Receptura ujrzała światło dzienne za sprawą Petera Reinharta, który w 1991 roku wydał książkę Brother Juniper’s Bread Book.
W tym czasie Peter Reinhart był członkiem wspólnoty semi-monastycznej Eastern Orthodox Christians, która prowadziła restaurację i piekarnię Brother Juniper’s Cafe. Struan był tam najpopularniejszym wypiekiem.
Chleb wspólnoty zawierał pszenicę, kukurydzę, owies, brązowy ryż i otręby. Miał dodatek maślanki, brązowy cukier i miód oraz drożdże. Obecnie Struan przeszedł wiele modyfikacji i jest wypiekany również na zakwasie.
Nasz przepis zawiera wszystkie tradycyjne składniki i możemy śmiało nazwać go celtyckim chlebem."


chleb na blogach:

12 komentarzy:

  1. Patrzę na te Wasze chleby, i nabieram coraz większej ochoty na pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie się prezentuje!
    To naprawdę świetny chleb.
    Dziękuję za majowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba przyznać, że przepis jest nietypowy, ze względu na dodatki, ale efekt końcowy wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie Ci się upiekł. Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale puszysty!
    Pięknie Ci się upiekł. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dla mnie też bardziej jest ciastem niż chlebem, co oczywiście nie umniejsza jego smaku:-). Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Struan wygląda wspaniale :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł piękny, bardzo lubię słodkie wypieki, a więc i takiemu chlebkowi bym się nie oparła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wyrośnięty! Dopracowany w każdym calu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale puszysty chlebek i ta kruszonka ... Następnym razem też tak zrobię.Do kolejnego wspolnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak on apetycznie wygląda na zdjęciach!
    Wspaniale Ci sie upiekł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...