przepis stąd
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 250 g mąki krupczatki
- 30 g świeżych drożdży
- 50 ml letniego mleka
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 100 ml letniego mleka
- 50 g cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 2 świeże jajka
- 50 ml rumu
Na kruszonkę :
- 50 g zimnego masła
- 30 g cukru trzcinowego
- 75 g mąki
Przygotowanie :
- Do kubka wlewamy 50 ml letniego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Rozcieramy wszystkie składniki i zostawiamy na 10 – 15 min, kiedy zaczyn powiększy swoją objętość 2-3 razy. Masło rozpuszczamy i zostawiamy, aby przestygło
- Do misy miksera wsypujemy mąki, cukier, rozczyn drożdżowy, letnie mleko i jajka. Wyrabiamy mikserem 10 minut. Dodajemy rum i masło i wyrabiamy kolejne 10 min
- Miskę z ciastem przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę – półtorej.
- W tym czasie robimy kruszonkę. W misce mieszamy mąkę, cukier. Zimne masło kroimy w kostki i dodajemy do mąki. Następnie dłonią mieszamy składniki, rozdrabniając masło i łącząc wszystkie składniki, wstawiamy kruszonkę do lodówki
- Formę do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto do formy i układamy na wierzchu pokrojony rabarbar. Można delikatnie wcisnąć go do środka ciasta. Przykrywamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 – 190* C. Wyrośnięte ciasto posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 35 – 45 min. Przestudzone ciasto można dodatkowo posypać pudrem lub polać lukrem – wersja de luxe! . Ciasto nie jest zbyt słodkie.
Przed pieczeniem.
( Foremka 26 cm )
Wspaniałe rabarbarowe ciasto; kojarzy mi się z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
Musi być pyszne! Uwielbiam rabarbar.
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Uwielbiam drożdżowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam rabarbaru. Ciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńTakim ciastem z nikim bym się nie podzieliła <3
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńJadłabym bez końca...
Pięknie wyrosło :D
OdpowiedzUsuńMoja babcia zawsze takie robi - uwielbiam je ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam drozdzowke z rabarbarem.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie,niestety moje drozdżowe to zawsze zakalec,więc juz nie próbuję!
OdpowiedzUsuńw sam raz do weekendowej kawki :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda, drożdżowe z rabarbarem kojarzy mi się z moją ukochaną babcią, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna wersja w formie tortu ! Skorzystam . ;)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda. Chyba się skuszę, tylko dam więcej cukru, bo kwaśny rabarbar mnie przeraża ;)
OdpowiedzUsuńAnia
wygląda cudownie!
OdpowiedzUsuń