Składniki :
- 3-4 kotlety ze schabu bez kości
- 4 plastry boczku wędzonego
- koncentrat pomidorowy
- sól, pieprz, liść laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- majeranek
- tłuszcz do smażenia
- 2 cebule, mąka
Przygotowanie:
- Mięso rozbić na cienkie plastry, posolić i posypać pieprzem mielonym
- Plastry boczku usmażyć krótko, wystudzić
- Na kotlety położyć boczek i zwinąć, spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące, obsmażyć na rumiano, wsypać pokrojona cebulę i również usmażyć
- W garnuszku zagotować ok. 2 szklanek wody, wsypać pieprz, ziele, liść i przełożyć do wrzątku mięso z cebulą - ugotować mięso, potem je wyjąć
- Do garnuszka w którym mamy ok. 3/4 szklanki wody wsypać ok. łyżkę mąki, szczyptę majeranku, dodać łyżkę lub dwie koncentratu - wymieszać i dodać do garnuszka z wodą w którym gotowało się mięso, doprowadzić do wrzenia tak by sos się zagęścił, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i pieprzem.
- Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem.
pomysł zaczerpnęłam z kolorowej broszurki wyd.Wojskowy Ośrodek Badawczo-Wdrożeniowy Służby Żywnościowej w Warszawie.
fajny pomysł, zapiszę sobie i wykorzystam
OdpowiedzUsuńGdy ja służyłem w armii, nie było takich luksusów. A szkoda.
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja na smaczny obiadek :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńCiekawy i smakowity pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńApetyczne:) Fajna nazwa dania:)
OdpowiedzUsuńMniam mniam... Już mi ślinka leci. Muszę takie zrobić, coś nowego i smacznego!
OdpowiedzUsuńSmaczny obiadek!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!:)
xxBasia
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJuż pierwsze zdjęcie wywołało u mnie ślinotok a drugie... Prawie wgryzłam się w monitor <3
OdpowiedzUsuńpychotka :) kuszące zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńLubię takie " konkrety".
OdpowiedzUsuń