Foremka w kształcie serca mieściła się w okrągłej o średnicy 26 cm.
Na spód potrzebujemy biszkopty
Masa jogurtowa:
- 500 g twarogu delikatnego,naturalnego President
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śmietany 18 %
- 200 g jogurtu greckiego
- 100 g czekolady deserowej
- od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
- 5 łyżeczki żelatyny z małą górką + 8 łyżek bardzo gorącej wody
Przygotowanie :
- Biszkoptami wykładamy dno foremki, a wcześniej wykładamy ją folią spożywczą
- Twaróg, serek, śmietanę i jogurt przekładamy do miski mieszamy dokładnie
- Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do idealnego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
- Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
- Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami mieszanki, a następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder, miksujemy
- Otrzymaną masę dzielimy na 2 części; z tym, że tej do której dodamy czekoladę powinno być mniej
- Do tej mniejszej części masy dodajemy łyżkami przestudzoną czekoladę i miksujemy dokładnie
- Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta ( raz białą, raz ciemną), aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam "zebra"
Ps. Źle podzieliłam masę i brakło mi białej, dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy.
Gotową "zebrę" chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 2-3 godz.
"Zebrę" można zrobić wg tego pomysłu, tu użyto tylko jogurtu greckiego.
Ja zrobiłam ją po swojemu :)
Wspaniale zebra się udała :) ...a zmiany na pewno wyszły jej na dobre ;) :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na takie upały jak dziś :-)
OdpowiedzUsuńWyszła idealna :) Piękna :) Z chęcią zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńCudna☺
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda, bardzo kremowo :) Skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńgenialnie wygląda ten deser:)
OdpowiedzUsuńapetyczny deserek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie.
OdpowiedzUsuńUlko! Deser bardzo Apetycznie wygląda - Pozdrawiam Gorąco
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTa zebra wygląda obłędnie i musi pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuńDeser idealny na lato!
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda Twoje pasiaste ciasto. Do niedzielnej kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie słodkości, więc jest to coś dla mnie. Znowu widzę fajne pomysły na zdjęcia Twoich smakołyków.
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPyszny deser na lato!
OdpowiedzUsuńKusząco, apetycznie i pysznie wygląda Twoja zebra. Wspaniały deser na upalne dni :)
OdpowiedzUsuńI już wiem co upięke w następny weekend :)
OdpowiedzUsuń