piątek, 9 czerwca 2017

Deserowa zebra


Foremka w kształcie serca mieściła się w okrągłej o średnicy 26 cm.

Na spód potrzebujemy biszkopty


Masa jogurtowa:

  • 500 g twarogu  delikatnego,naturalnego President 
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany 18 %
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 100 g czekolady deserowej
  • od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta) 
  • 5 łyżeczki żelatyny z małą górką + 8 łyżek bardzo gorącej wody 



Przygotowanie :
  1. Biszkoptami wykładamy dno foremki, a wcześniej wykładamy ją folią spożywczą
  2. Twaróg, serek, śmietanę i jogurt przekładamy do miski mieszamy dokładnie
  3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do idealnego rozpuszczenia, następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
  4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną
  5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami mieszanki, a następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder, miksujemy
  6. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części; z tym, że tej do której dodamy czekoladę powinno być mniej
  7. Do tej mniejszej części masy dodajemy łyżkami przestudzoną czekoladę i miksujemy dokładnie
  8. Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta ( raz białą, raz ciemną), aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam "zebra" 


Ps. Źle podzieliłam masę i brakło mi białej, dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy.


Gotową "zebrę" chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 2-3 godz.




"Zebrę" można zrobić wg tego pomysłu, tu użyto tylko jogurtu greckiego.

Ja zrobiłam ją po swojemu :)

18 komentarzy:

  1. Wspaniale zebra się udała :) ...a zmiany na pewno wyszły jej na dobre ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na takie upały jak dziś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyszła idealna :) Piękna :) Z chęcią zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudownie wygląda, bardzo kremowo :) Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. genialnie wygląda ten deser:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ulko! Deser bardzo Apetycznie wygląda - Pozdrawiam Gorąco

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta zebra wygląda obłędnie i musi pysznie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajnie wygląda Twoje pasiaste ciasto. Do niedzielnej kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię takie słodkości, więc jest to coś dla mnie. Znowu widzę fajne pomysły na zdjęcia Twoich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kusząco, apetycznie i pysznie wygląda Twoja zebra. Wspaniały deser na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I już wiem co upięke w następny weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...